1. Jaktstart

Spennende jakstart er blitt en viktig del av både skiskyting og langrenn, men begge grener kan egentlig takke kombinertsporten – og om vi drar det litt lenger, Aftenposten — for ideen.

Det var nemlig journalist Vera Neff, som skrev under pseudonymet Veronica, som kom med ideen som senere fikk navnet Gunder-metoden. 22. februar 1966, under vignetten «Veronica på VM», forslo hun å lage en mer publikumsvennlig vri på langrennsdelen av kombinert. Reglene for å regne ut resultatlisten var innviklet og tok tid, noen ganger flere timer. Veronica ville at vinneren av hopprennet skulle starte først i langrennet med de andre halsende bak etter en tidsforskjell som hopprennet tilsa. Dermed ville førstemann i mål være vinneren. Gunder Gundersen, som var leder av Teknisk Komité Kombinert, likte forslaget og sørget for at det ble prøvd både lenge og vel før den første verdensmesteren i individuell kombinert ble kåret etter Gunder-metoden i 1985.

2. Gunder-metoden

  • Forslaget om at også langrenn skulle adoptere Gunder-metoden kom foran kongressen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) i 1988. Det var Sveits, som da hadde nordmannen Tore Gullen som trener, som fremmet forslaget. Det gikk ut på at man skulle gå 15 km (for menn) to dager etter hverandre. Først i klassisk stil, dagen etter i skøyting. Bjørn Dæhlie ble den første verdensmesteren i jaktstart i Falun i 1993, da gikk man 10 km først med intervallstart og 15 km jaktstart dagen etter. Senere er denne øvelsen endret helt til at man går alt sammenhengende med skibytte underveis. Konkurransen har fått navnet Skiathlon og er ingen klassisk jaktstart lenger.

3. Jaktstart i snart 40 år

Skiskyting har alltid vært åpne for endringer, og jaktstart kom tidlig på programmet i nasjonale løp, bla. under NM i Mo i Rana i 1977. men det tok 20 år før den første individuelle verdensmesteren ble kåret. Dette skrev Aftenpostens kommentator Dag Vidar Hanstad under VM i 1997: «Årets nyskapning er jaktstart — en kopi av langrennsløpernes mest populære konkurranseform. Kopien er best ettersom innslaget av skyting gjør det hele enda mer åpent og spennende. Søndag ble russeren Majgurov verdensmester etter at han hadde gått seg opp fra 12. plass på sprinten. De stadige forandringer i løpet av distansen fascinerer».

4. 60 beste fra sprinten går jaktstarten

I dagens jaktstart i Holmenkollen starter de 60 beste fra gårsdagens sprint med en tidsforskjell fra den øvelsen. Den utøveren som krysser mållinjen først, er vinneren. Distansen er 12,5 km for menn og 10 km for kvinner, man skyter fire ganger (2 ganger liggende og 2 stående), og hver bom gir en strafferunde på 150 m.

5. Fokus og taktikk

– Det viktigste er å ikke ligge for langt bak etter sprinten. Du må holde fokus på deg selv, det er lett å bli dratt med av de andre i skytehastighet. De går fem runder (fire skytinger), og i hvert fall på de tre første er det viktig å gå taktisk og få en lettest mulig reise fysisk. Ta noen rygger, ligge der og hvile deg litt, for så å gå videre til neste gruppe. Det viser seg at den siste stående skytingen er veldig avgjørende, så man må bare glemme at dette handler om et VM på hjemmebane. Man må være mentalt sterk. Og så er det bare å pøse på mot slutten, sier NRK-ekspert og selv sølvvinner fra VM i jaktstart, Halvard Hanevold.

6. Jaktstarten som konkurranseform har vært sterkt debattert

Mange mener det er en «billig» distanse å vinne siden man ikke starter med likt utgangspunkt. Samtidig har jaktstarten vært med på å øke underholdningsverdien i skiskyting. Men dersom IOC gjør alvor av at OL-programmet må slankes, er det liten tvil om at IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) vil peke på jaktstarten først.