– Jeg er helt satt ut. Dette preger meg kolossalt. Jeg mister hele lysten til å spille fotball når slike løgnaktige påstander blir rettet mot meg. Men jeg kommer til å ta saken så langt som mulig for å renvaske meg, sier landslagsspiller Kristofer Hæstad til Fædrelandsvennen.

– Jeg spør meg selv om det er verdt å drive med fotball på dette nivået når jeg får slike usannheter rettet mot meg, følger Start-kaptein Atle Roar Håland opp.

Tung kveld

De to profilerte Start-spillerne hadde en tung kveld i går. Årsaken er at Viking-spiller Peter Ijeh anklager dem for å ha kommet med rasistiske bemerkninger og stygg ordbruk under kampen mellom Start og Viking søndag.

Ifølge Ijeh skal Kristofer Hæstad ha sagt «Fucking black monkey», eller noe i den duren, til nigerianeren etter hendelsen der Ijeh satte albuen i ansiktet på Hæstad.

Til TV 2 sa Ijeh i går kveld at også Atle Roar Håland skal ha kommet med «stygge ord» rettet mot ham.

– Denne løgnen som rammer meg nå er det mest sårende jeg har opplevd i hele mitt liv. Det er kynisk og utspekulert gjort. Det er helt håpløst, fordi det ikke går an å forsvare seg, sier Doffen.

— Vil flytte fokus

– Hva konkret sa du til Ijeh?

– Jeg sa hva jeg mente om måten han oppførte seg på under kampen. Det var ikke noe rasistisk i det hele tatt. Jeg har aldri kommet med rasistiske bemerkninger verken på eller utenfor banen.

– Og hvordan mener du Ijeh oppførte seg?

– Først satte han albuen i ansiktet mitt, så snøt han seg på Håland for deretter å sparke meg umotivert ned da ballen var et helt annet sted på banen. Han forsøker nok å flytte fokus over på noe annet fordi han forgrep seg på oss, tror Doffen.

– Jeg har heller aldri opplevd et så feigt angrep, supplerer Håland.

– På hvilken måte da?

– Ijeh lyver om ting som skal ha blitt sagt. Det er meget alvorlige anklager som vi ikke har noen mulighet til å forsvare oss mot. Men jeg kommer i likhet med Doffen aldri til å gi meg før navnet mitt er renvasket, sier Håland.

Start-kapteinen var i to år ansatt i Strømmestiftelsen gjennom et samarbeid med Start Life Support. Der jobbet han med holdningsskapende arbeid blant unge, og informerte også om prosjekter stiftelsen hadde i utviklingsland.

Høsten 2004 var han i tråd av sin ambassadørrolle på besøk i Kenya.

– Folk som kjenner meg og min moral, og som vet hva jeg har arbeidet med og for, vet at jeg umulig kan ha sagt det som Ijeh påstår. Jeg vet at jeg aldri har sagt noe rasistisk til Ijeh, sier Håland.

– Dere har kontaktet advokater og vurderer søksmål mot Ijeh. Hva hvis det ender med påstand mot påstand?

– Det vanvittige her er at påstanden er ute og at vi ikke kan gjøre noe med det. Jeg får sikkert heller aldri noen unnskyldning fra Ijeh fordi han snøt seg mot meg, sier Håland.

Videobilder

– Det må finnes videobilder som kan fange opp hva som ble sagt. Ijeh må fortelle når ting skal ha blitt sagt. Det må finnes en måte å lese lepper på, sier Doffen.

Og fortsetter:

– Det sier ikke så rent lite om hele situasjonen når Ijeh åpenbart ikke vet hvem som har sagt noe stygt til ham. Først rettet han anklagene mot Fredrik Strømstad, så Atle Roar, så meg. Til slutt ble ordene lagt i munnen på ham av en TV2-reporter. Helt latterlig, sier Doffen.

Start-spillerne ønsket i utgangspunktet ikke å stille til intervju med Fædrelandsvennen i går kveld. De var for slitne. Men de mener det er viktig å fortelle sin versjon i håp om å bli trodd.

– Folk må aldri tro dette er sant. Det koker av og til over i fotballkamper. Og det er en del frustrasjon. Men aldri rasisme. Ikke fra min side i hvert fall, sier Doffen.

– Ijeh skal ikke knekke meg selv om han prøver å få fokus bort fra sine utenomsportslige ting som skjedde på banen, sier Atle Roar Håland.