Manchester United hadde et lite arsenal av sportslige begrunnelser for å kvitte seg med David Moyes.

Men børskurser, og rene bedriftsøkonomiske hensyn veide også i retning skottens brå avslutning på United-karrièren.

Sparket før børsåpning

United er ikke preget av åpenhet. Treningsanlegget Carrington er i perioder sikret som et forsvarsanlegg med topphemmelige oppgaver. Klubbens største eier Malcolm Glazer snakker sjelden.

Medieavdelingen i klubben nøyer seg med en to linjer lang pressemelding når sjefen får sparken.

Noe av hemmeligholdet og mangel på åpenhet handler om at klubben er notert på den amerikanske børsen. Derfor blir alle børssensitive opplysninger behandlet med en slags diskresjon.

Lekkasjer

Men en fotballklubb er ikke som en hvilket som helst annet selskap.

Det lekker i United også.

Det er fortsatt usikkert om det var en kontrollert lekkasje som fikk samtlige engelske United-journalister til å henvise til sikre kilder mandag ettermiddag. Kildene fortalte at David Moyes skulle få sparken i nær fremtid.

Kursen på United-aksjen falt med én prosent på børsen i New York mandag.

Ubekreftede meldinger av den mer negative sorten er sjelden bra for et børsnotert selskap som United. Uniteds styre og stell sørget for å avskjedige mannen som Sir Alex Ferguson hadde pekt ut, i god tid før New York-børsen slo på åpningsbjellen tirsdag morgen.

Manchester United ble børsnotert i USA tidlig høsten 2012. Kursen ble satt ned til 14 dollar etter at det først var antydet en startkurs på 16–20 dollar. Mandag ettermiddag var kursen på United-aksjen på 17,7 dollar.

Føre var

Fotball handler også om penger. Store beløp. United skal angivelig bruke en milliard på nye spillere i sommer. Det ble trolig for risikabelt å la Moyes fortsette.

— United kommer til å rive i stykker ønskelisten til David Moyes om de nå hadde begynt å jobbe med den. Hvis du får inn van Gaal eller Mourinho så vil det åpne dører for nye spillere, som Moyes aldri ville ha klart å åpne, sier Stuart Mathieson i Manchester Evening News. Han er kanskje den journalisten i England som har det tetteste forholdet til United.

Tidligere United-spiller Michael Owen er inne på akkurat det samme.

— Med sommeren på gang og et stort transferbudsjett som skal brukes måtte United være 100 prosent sikre på at Moyes var rett mann, sier Owen på Twitter.

SPORTSDØGNET