Golfforbundets Marit Wiig er én av syv kvinnelige presidenter i Idrettsforbundet, som har 54 særforbund. Det er ikke godt nok, mener NIF-styret, som pusher særforbund, kretser og klubber for å få opp kvinneandelen.

— Vi må ha troen på kvinnene. De leverer minst like godt som menn, sier Wiig.

NIF hadde frokostmøte torsdag formiddag, der en rekke kvinneprosjekter blir presentert. Flere særforbund og Akershus idrettskrets skal vise at de ikke lenger farer med tomt prat, men gjør noe konkret.

Som et ledd i å gjennomføre programerklæring nummer seks i idrettspolitisk dokument «Engasjere flere kvinner og unge i trener- og lederrollen» presenteres gode eksempler fra Norges Svømmeforbund, golf, fotball, kampsport, studentidrett og Akershus idrettskrets.

Disse har startet arbeidet med å få flere kvinnelige trenere, ledere og aktive på banen, og ønsker å dele sine erfaringer med andre som ønsker å jobbe med samme tema.

Unge kvinner må frem

Wiig har sittet i sjefsstolen i Golfforbundet i snart ett år, og er imponert over alle de dyktige, unge kvinnene som hun samarbeider med. Men hun vil ha inn flere.

— Kvinnerepresentasjonen i idretten dag er altfor dårlig. Det må vi gjøre noe med. Det nytter ikke bare å bestemme seg for å få inn kvinner. Det som fungerer er kompetansehevende tiltak, mener hun.

Wiig har jobbet med kvinner i golfen siden 1997, men fant da hun ble president at det var riktig å slippe til den yngre garde.

— Det var bred enighet på siste ting om at vi må få gjort noe med dette. Det gir best kultur og stemning med kvinner i golfklubbene. I dag utgjør de 25 prosent av medlemsstokken.

— Er det slik at menn velger menn etter din erfaring?

— Forskning viser at det er lett å velge dem som er lik selv. Derfor må vi tvinge oss selv til å se utenfor det tradisjonelle. Vi må være flinkere til å se de andre kvinnene, og de unge kvinnene.

Nettverk betyr mye

Øyvind Strøm i Norges Fotballforbund er satt på oppgaven med å bidra til at det tenkes kvinner i alle ledd.

— Mange klubber har hatt det på agendaen i mange år, men nå føler mange en større forpliktelse til å gjøre noe med det, at det ikke bare blir prat.

— Nettverk og møteplasser etter trenerkurs er oppfølgingen som er viktig for kvinner, mener Strøm. Fotballen er Norges største jente/kvinneidrett med 30 prosent hunkjønn.

— Det hårete måler er 50-50. Da er vi fornøyd. Derfor sier vi at vi deler norsk idretts ambisjoner om å styrke kvinnenes posisjon, men mener også at fotballen har et selvstendig ansvar for å gjøre noe i eget hus.

Akershus idrettskrets opplever at kvinner strømmer til lederkurs. Det synes rådgiver Johan Conradson viser at kvinner ikke unndrar seg lederposisjoner. I Akershus er det kvinnelig leder i Nordis Vik Olausson. Hun er rollemodell for mange.

Menn har mer selvtillit

Anne Berit Figenschau i Tromsø sitter i styret i Norges Idrettsforbund.

Hennes erfaring er at kvinner trenger et ekstra puff, og hvis man vil ha kvinner i posisjoner må man spørre dem ordentlig og forklare hvorfor man mener de vil duge i akkurat den posisjonen.

Anne Berit Figenschou fra Tromsø og styret i Norges Idrettsforbund, mener kvinnelige rollemodeller i idretten er av stor betydning for å få med flere kvinner. Foto: Geir Owe Fredheim

— Kvinner er mer forsiktige. Hvis en stilling utlyses med ti kvalifikasjoner, mener menn de er perfekt for jobben hvis de har fire av dem. Kvinner vegrer seg fordi de bare har ni av ti. Menn har ofte større selvtillit.

— Gutta er generelt bedre på nettverk. Kvinner har også nettverk, men sjelden man diskuterer posisjoner og jobb i like stor grad som menn gjør.

47-åringen er også overbevist om at rollemodeller har stor betydning.

— For min del har jeg Kristin Kloster Aasen i NIF-styret, som er 1. visepresident. Hun er sabla dyktig, godt forberedt, raus og inkluderende. Marit Wiig er også en av dem jeg ser opp til.

Hør nyeste utgave av Aftenpodden Sport: