Rio de Janeiro: Onsdag skal Signe Marie Store Fidje fra Tana bryte i OL i Rio. Pionéren Ine Barlie (51) har bidratt til det.

Da veteranen Barlie samlet på VM-titler på 1980— og 90-tallet, hadde ikke kvinnene innpass på brytematten i sommer-OL.

Stig André Berge tok bronse i OL:

Nå er hun i Rio, der hun for få dager siden ble hedret. Barlie har fått innpass i brytesportens Hall of Fame. Bare to andre norske brytere er blitt den æren til del, Jon Rønningen og Gudrun Høie. Det er et nåløye bare noen få slipper gjennom hvert fjerde år.

Signe Marie Store kom til OL direkte fra et fem dager langt opphold i Argentina. Der forberedte hun seg til Rio, og en ny døgnrytme. Onsdag debuterer hun i Rio. Foto: NTB scanpix

Barlie startet opp med bryting i 1986, og deltok i det første VM året etter. Bare det at kvinnelige brytere viste seg i brytedrakt, var det mange som hadde noe imot. De var menn.— Da jeg var aktiv, opplevde jeg dommere som forlot gulvet da vi kom på matten. De ville ikke dømme oss. Dette skjedde på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet, sier hun.

51-åringen har flere episoder.

— En franskmann mente at vi skulle ha fargerike drakter, og gjerne med blonder. Andre sa at det var nok at vi markerte grep. De ville ikke at vi skulle gå kamp. Heldigvis er det ikke slik i dag, og jeg er stolt over at Norge har fått med en kvinnelig bryter, sier Barlie.

Hun ble også landslagstrener, men er i dag trener for kvinnebrytere i klubben sin. To av dem kom nylig med på ungdomslandslaget.

Store vil ha med flere

OL-bryter Signe Marie Store Fidje har sluppet å bli betraktet som annenrangs. Hun er veldig stolt og glad for å kunne bryte en barrière.

– Det er selvfølgelig stort hvis min deltagelse kan inspirere andre norske jenter til å satse ordentlig. Jeg håper jenter er villig til å se større på det, og at dette er til inspirasjon til generasjoner etter meg, sier hun.

En franskmann mente at vi skulle ha fargerike drakter, og gjerne med blonder.

Store bor og trener i Fredrikstad og var den siste som kom med til OL i sin klasse. Hun hadde det lenge som mål, og var overveldet da hun klarte det.

Ine Barlie er i OL-byen. Hun skulle ønske at hun var yngre, slik at hun kunne ha vært med som utøver. Nå kan hun komme med i Det internasjonale bryteforbundets kvinnegruppe. Foto: METTE BUGGE

— Det er en drøm å være i OL. Det er stort bare å kvalifisere seg, ikke minst fordi jeg er fra Europa, hvor det er så tøft å komme gjennom nåløyet. Men når jeg har jobbet så hardt, er det utrolig deilig å ha klart det.Hun er rangert som nummer 17 av 18 jenter i 69-kilosklassen, men da hun kvalifiserte seg for OL, var det hennes første anledning til å sanke rankingpoeng.

Dro hjemmefra som 15-åring

Store har jobbet målbevisst mot OL, og flyttet allerede som 15-åring fra Finnmark for å gå på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i Bærum. Da var det eldre brytere som prøvde å komme seg til OL i London, som var hennes sparringpartnere. De maktet ikke å få billett til mesterskapet der kvinnelige brytere skulle være med for første gang. Store klarte det fire år senere.

Heia Store og brytesporten

Ine Barlie kommer til å sitte i hallen og heie på Store. Barlies mann Ove Gundersen er også med. Han startet kvinnebryting i Norge og var med i den første kvinnekomiteen i internasjonal brytesport. Den besto kun av menn.

Kona kan nå få en plass i denne kvinnekomiteen. Flere var på henne da hun kom for å få Hall of fame-medalje i Rio. Hun kommer til å svare ja, hvis det kommer en formell henvendelse.

— Som kulturminister Linda Hofstad Helleland sier, det er for få kvinner som er med i de internasjonale organisasjonene i idrett, mener også Barlie.

— Det er noe med å få med kvinner i forskjellige roller. Vi tenker litt annerledes.

- Er kvinnene en pariakaste i brytesporten også i dag?

— Jeg synes ikke at det er så mye diskriminering. Problemet er at forbundet har lite penger. Da sliter man på begge sider, både når det gjelder kvinner og menn.