RIO DE JANEIRO: I sin olympiske debut valgte Filip Ingebrigtsen en vrien vei inn på oppløpet. Så vrien at han på de siste ti meterne måtte brøyte seg frem. Engelske Charlie Grice ble dyttet av rogalendingen, og la etter løpet inn protest på nordmannens oppførsel.

Arrangøren bekreftet kort tid etter målgang at Ingebrigtsen ble disket. Etter at diskvalifiseringen ble kjent, var det en en tydelig sint Filip Ingebrigtsen som kom inn i pressesonen. Han oppsøkte den norske pressekontakten Halvor Lea.

KOMMUNISERER: Filip Ingebrigtsen og pressekontakt Halvor Lea diskuterer en protest mot diskvalifiseringen. Foto: Stig Nilssen

— I mitt hode er disken håpløs. Ronny Nilsen (sportssjef i friidrettsforbundet) snakker med dommerne nå, sier Filip Ingebrigtsen om protesten de vil levere.- Vi har lagt inn protest på diskvalifikasjonen. Også Tyskland og Storbritannia har protestert. Det som kan skje er at Filip Ingebrigtsen forblir disket, og at tyskeren og briten som ikke var inne blant de fem som gikk videre, kommer med til semifinalen, men det er for tidlig å si noe sikkert, sa Nilsen til de norske pressefolkene på friidrettsbanen.

— Nå kommer protestene til å bli vurdert av juryen. Vi kan vel vente et svar i løpet av en time eller to, la han til.

Kort tid senere kom beskjeden om at den norske protesten var avvist.

Storebror Henrik: — Taktisk usmart

Charlie Grice var mektig irritert etter at hans OL-drøm gikk i vasken midt på oppløpet på forsøksheatet. Både Ronny Nilsen og Filip Ingebrigtsen mente at Grice gjorde maksimalt ut av situasjonen.

— Jo, jeg mener klart at briten overreagerte, sa Nilsen.

KNUFFING: Filip Ingebrigtsen og Charlie Grice midt i bildet. Nordmannens dytting endte med diskvalifikasjon. Foto: REUTERS/David Gray/NTB scanpix

— Jeg ble dyttet ut av balanse og ville vært blant de seks beste dersom ikke Filip Ingebrigtsen hadde dyttet meg, sier Grice til Stavanger Aftenblad. - Vil dere legge inn protest?

— Ja, det vil vi trolig gjøre. Filip bør bli diskvalifisert. Jeg ville vært videre til semifinalen hvis ikke han hadde dyttet, sier engelskmannen.

— Jeg var kanskje litt for kald litt for lenge. Det gjorde at det ble en vegg foran, og de stivnet veldig. Jeg trodde det skulle holde, men. Jeg måtte gjennom. Jeg følte ikke jeg ødela løpet for noen, sa Filip Ingebrigtsen til TV 2.

FORTVILET: Charlie Grice ble dyttet av Filip Ingebrigtsen, og la etter løpet inn protest mot nordmannen. Foto: AP Photo/David J. Phillip/NTB scanpix

— Det er en grunn til at han ble disket. Det er regler for sånt, sier storebror Henrik til TV 2. Han mener det var et taktisk usmart løp av lillebroren.

Føler ikke han ødela

Det ble en lureløp der Filip la seg bakerst fra start. På oppløpet prøvde han å ta seg frem inne ved listen, slik hans bror Henrik ofte har gjort. Men det ble for tett med løpere, og 23-åringen hadde store problemer med å finne en åpning. Rett før mål fant han en åpning som var for smal, slik at han måtte presse seg frem og dultet borti to andre løpere.

— Jeg føler ikke at jeg ødela for ham der. Han var så stiv at han nesten ikke klarte å stable bena. Jeg synes ikke jeg ødela for ham, sier Ingebrigtsen.

Kommer Filip til semifinalen, løpes den onsdag klokken 01.45 norsk tid.

Sandnes-gutten stilte til start med den fjerde beste persen, etter at han etter EM-gullet viste at han ikke bare kan vinne lureløp, men også fort: 3.33,72. ## Henrik videre

I heatet etterpå kom Henrik Ingebrigtsen. Det heatet gikk langt fortere, og Henrik valgte å ta en plass lenger feltet enn hva Filip hadde gjort. På oppløpet hadde han ingen problemer med å komme inn blant de seks som gikk direkte videre. Tiden ble 3.38,50. Heatet ble vunnet av tsjekkeren Jakub Holusa på 3.38,31.