55-åringen startet sin karriere i TV-kanalen i 1995, etter ti år med sport og nyheter i NRK. Han har kommentert mange kvinne— og herremesterskap siden den gangen, men aldri i OL.

— Faktisk ikke. Det er rart å tenke på, men det har jo noe med rettigheter å gjøre, sier veteranen.

Han har besvimt under kamp, tapt veddemål, kommet med uttalelser han angrer på og opplevd at to er blitt drept i håndballhallen under kamp.

PÅ VEI: Harald Bredeli i Lisboa, underveis til Rio. Foto: Mette Bugge

Det siste skjedde under VM i Tyskland i 1997 under en semifinale mellom Norge og Danmark. Finalen dagen etter ble veldig spesiell.Men nå er det OL, og Bredeli skal kommentere omtrent 30 av de 76 kampene TV2 skal sende fra sommerlekene. Makkeren er som vanlig Bent Svele, og duoen er i aksjon i Norges første kamp mot Brasil lørdag.

Vi har bedt Bredeli komme med noen av de mesterskapene han husker best, situasjoner og hendelser. Forståelig nok er det vanskelig å velge når det gjelder kvinnelandslaget i håndball.

Dette husker han best

1995:

— I det første mesterskapet i 1995 sto jeg med tidligere landslagstrener Sven-Tore Jacobsen på indre bane og lærte noe jeg har tatt med meg siden. Romania ledet stort etter bare kort tid. Da sa han at det ikke nødvendigvis er en fordel for et lag å være så langt foran så tidlig. Det stemte. Heidi Tjugum og Cecilie Leganger storspilte i mål utover i kampen, og Norge vant. Det ble en øyeåpner for meg.

1996:

— I EM i 1996 da jeg var kommentator for første gang etter å ha vært reporter, måtte jeg og ekspertkommentator Gunnar Pettersen bytte på å kommentere på direkten via en fasttelefon. Vi fikk aldri linje, og det var spesielt bare å ha det ene telefonrøret vi hele tiden måtte gi til hverandre.

1998:

— I det første EM-gullet til Norge i 1998 var Leganger igjen suveren i finalen mot Danmark. Norge hadde blitt knust året før, men det viser igjen hvor fort det kan snu.

1999:

Tidenes kamp er for veteranen VM på hjemmebane i 1999, da Norge slo Frankrike etter ekstraomganger.

— Jeg tror jeg var borte et par sekunder på stillingen 18-18. Kampen ble en thiller uten like. Den hadde alt.

2000:

Bredeli må bare ha med OL i Sydney – selv om han da var hjemmesitter.

— Bronsefinalen gikk mot Sør-Korea, og helt på slutten meide Kjersti Grini ned en spille for å vinne tid. Det var ikke vakkert, Grini fikk rød kort, men tiden ebbet ut og Norge vant. Toppidretten kan være kynisk.

2002:

Veddemålet Bredeli tapte stammer fra EM i 2002. Det var da han lovte å gå fra København til Århus dersom Katja Nyberg scoret på frikast i siste sekund, med en mur foran seg. Det gjorde hun! Bredeli gikk to-tre mil på hovedveien sent om kvelden, i lånte sko.

2003:

Han har opplevd mange oppturer med Norge, men kaller mesterskapet i 2003 den største nedturen og et åpent sår fortsatt.

— Det var fordi Norge endte på sjetteplass og mistet muligheten til å komme til OL i Athen.

2004:

I 2004 kom Norge kraftig tilbake i mesterskapet i desember, med en håndball verden ikke hadde sett. Marit Breivik var ydmyk og lærte mye av det som hadde skjedd. Norge hadde fart og løp fra alle. Det var voldsomme kontringer.

2006:

Han kommer ikke utenom EM i 2006 da kaptein Gro Hammerseng ble skadet seks-syv minutter ut i finalen og måtte ut for godt.

— Da trodde vi Norge ville tape, men det ble gull. Kari Mette Johansen var strålende på kanten.

2008:

Også under OL i Beijing satt Bredeli hjemme. Det var mesterskapet da Norge ledet med tre mål over Sør-Korea drøye minuttet før slutt i semifinalen. Så scoret motstanderne tre på rad. Keeperen Katrine Lunde kastet helt på slutten ballen til Karoline Dyhre Breivang, som sendte den til Gro Hammerseng. som løp inn ballen. Den dag i dag er jeg usikker på om det målet skulle vært godkjent.

Norge ble olympiske mestre etter å ha feiet gulvet med Russland i finalen.

- Alt kan skje

Bredeli har dekket VM i Brasil som kommentator. Den gangen, i 2011, ble det gull. Nå tror han hjemmelaget kan bli en tøff utfordrer.

— Det er 12 lag i denne turneringen, og jeg mener at ti av dem har kapasitet til å ta medalje.