RIO DE JANEIRO: Flere kampanjer vil ha bort kroppsfokuset i toppidretten.

— Store jenter kan også være gode, sier Teresa Almeida (28) til Aftenposten.

Hun er én av dem som har fått kommentarer om kroppen sin. Men Angolas målvakt velger å se bort fra dem.

Tidligere i mesterskapet stilte en journalist fra den brasilianske TV-kanalen SporTV henne følgende spørsmål:

«Hva vil du helst, gå ned i vekt eller vinne OL-medalje?» Almeida tok spørsmålet med et smil, og svarte at det var medaljen hun hadde mest lyst på.

KOMMENTAR:

Meldinger om toppidrettsjenters utseende og vekt er ikke uvanlig. Mange utøvere opplever det. Derfor har nettstedet attn.com satt i gang en kampanje inn mot OL, slik at journalister og andre skal bli mer bevisste i sine formuleringer. Det er én av mange kampanjer inn mot mesterskapet som går på bevisstgjøring rundt kroppspress.

— Det må bli slutt på at menn kommenterer kroppsform, brystvorter, rumper og lår, sier professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole.

Hun tenker ikke spesielt på norske journalister, som hun opplever at kan faget sitt, men hun har sett ferske kommentarer i utenlandske medier der kvinners kroppsfasonger blir vurdert og omtalt. Hun syns det er mer enn upassende at menn kan tillate seg å skrive og snakke om at kvinnelige toppidrettsutøvere er hete, sexy og til å spise opp.

Grelle kommentarer

Det har blitt startet flere kampanjer for å hindre at det er utseendet som står i fokus når for eksempel amerikanske Simone Biles turner. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Selv om det er 45 prosent kvinnelige utøvere i Rio, noe som er rekord i OL, er 79 prosent av reporterne menn.Her er noen andre eksempler fra idrettens verden:

  • Hun er en fotogen stjerne, CNN om en fotballspiller

  • Hun har som dere ser, vokst opp til å bli en attraktiv kvinne, ESPN

  • Hun er høy, blond og sjarmerende ydmyk, Toronto Star om en golfspiller

  • Perfekte rumper, GQ Magazine

  • Kvinnelige utøvere spiller på sex (sexing it up) mer enn noen gang ved å bruke sminke under øvelsene, Fox News

  • Man trenger flere modeller som spiller tennis, WFAN Sports Radio

Kommentarer fra sidelinjen er også noen ganger grelle, og ikke bare i Brasil. Under London-OL for fire år siden sa daværende ordfører, nå utenriksminister, Boris Johnsen at «det er halvnakne kvinner som spiller beachvolleyball. De glinser som våte otere».

114 millioner kommentarer

De som står bak kampanjen, har bare siden starten av januar funnet utrolige 114 millioner kommentarer fra sportsjournalister verden over, som angår kvinnelige utøveres utseende.

Disse kommentarene inneholder ett eller flere utsagn med hentydning til alder (4 prosent), hår (6 prosent), klær (11 prosent), kropp (23 prosent) og utseende (57 prosent).

Kampanjen presiserer at kvinner fortjener å bli behandlet likt som menn, og det er opprettet en hashtag #askhermore. Det var for øvrig Amy Poehler, skuespiller og Golden Globe-vinner i USA, som opprettet den.

Hun var lei av at kvinner på Oscar-utdelingen og tilsvarende seanser ble spurt mer om hva de hadde på seg, enn om jobben de gjør. Og nå virker det som at kvinnelige toppidrettsutøvere er lei av det samme. De er i Rio for å prestere sitt ypperste og levere resultater, ikke for å bli omtalt for sitt ytre.

Norge sier fra

I håndballhallen i Rio får journalistene utdelt en startliste med spillernes navn og data før kamp. Der står det også hva hver enkelt spiller veier. Norge er eneste nasjon som nekter å oppgi spillernes vekt på dette skjemaet. For alle andre nasjoner kan man finne ut antall kilogram. Variasjonene på Angolas lag er fra 60 til 105 kg. Med andre ord,det er rom for alle typer.

Jaqueline Ferreira forventes å løfte over 100 kg når hun deltar senere i OL.

Professor Sundgot-Borgen bidro i sin tid til å få bort utøverens vekt på TV, da den ble vist på skjermen under EM i håndball i 2004.Hun påpeker at det ikke er utøverens vekt som er av interesse, men hva de presterer.

— Jeg så at målvakten fra Angola ble omdiskutert, men hun er også godt trent, har spesielle egenskaper og presterer. OL-sendingene viser at alle kroppsformer kan prestere, men at kroppsformene varierer veldig avhengig av hvilken særidrett vi snakker om, sier hun.

Selv i OL er det rom for alle

I OL er det alle typer utøvere, høye, lave, store og små av begge kjønn. Oppfatningen av hvordan den ideelle utøver skal være, har forandret seg i flere idretter. Håndballandslagets lege Anne Froholdt (50) sier det slik:

I RIO: Mette Bugge og Martin Slottemo Lyngstad (foto)

— Det er plass til nesten alle kroppsfasonger og typer. Vi har sett at det har vært satset på de høye jentene fra de var 10-11-12 år og har tenkt at det er fremtiden til håndballen. Så har vi fått den generasjonen vi har nå, med 1991-spillere som Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal. De er små, men ekstremt raske. De løper fletta av de lange og langlemmede spillerne. I mange andre nasjoner satses det på høye spillere, men vi trenger begge deler. Håndballen har utviklet seg enormt med teknikk og fart de siste årene, men vi må også ha skyts, og da må spillerne ha høyde.Målvakt Almeida syns det er fint hvis journalister og andre først og fremst vurderer henne ut fra hvor mange baller hun stopper.