RIO DE JANEIRO: Da reiseoperatøren skulle ha 100.000 kroner for å sende et ektepar på håndballtur til Rio, ble det i stedet TV-tilværelse hjemme.

– Jeg hadde gledet meg til mitt niende OL, men hadde ikke råd. 100.000 kroner for 14 dager for meg og kona har vi aldri vært i nærheten av før. Og det er uten mat og drikke, sier Per Almerud – leder av Håndballsupporter.no.

– Vi fikk ikke kjøpt billetter i Norge uten å ta hotellrom samtidig. Da ble det svindyrt, og ingen av våre medlemmer var interessert, sier Almerud.

Det er NIFs offisielle leverandør av billetter, Cosport som har stått for alle OL-tilbudene i Norge, uansett idrett. Selskapet opererer med en engelskspråklig nettsiden og forteller om «unforgettable opportunities». For Almerud ble i alle fall pristilbudet uforglemmelig.

Bråk i naboleiren

Håndballsupporter.no ble dannet som en utbrytergruppe da det ble bråk i Håndballens Venner (HV) for noen år siden. Der har det vært mer bråk – både internt og med medlemmer.

Leder Sigvard Magelssen forteller at HV i to og et halvt år har hatt et Rio-tilbud leggende ute. De hadde regnet med 220 interesserte. Det endte med 54, og nå er de 13. – Jo færre som ville reise, jo dyrere ble det. 46.000 for hotell og fly – og billetter ville komme i tillegg. Valutakursene har forandret seg, og i tillegg har zikaviruset skremt en del, sier Magelssen, som innrømmer at HV har slitt med litt bråk.

Folk som meldte seg tidlig fikk beskjed om at turen skulle koste 27.000 kroner. Så steg prisen til 70.000! Etter å ha gått ned på hotellstandarden, har den havnet på 46.000. – Det kommer 13 tilreisende onsdag, forteller Magelssen, som selv blir hjemme. På nettet tilbyr han finalebilletter til 2500 kroner, mens pålydende er 3300.

Fikk gratis billetter

I sterk kontrast til billettprisene nordmenn fikk oppgitt hjemme, står hellet til ca. 20 nordmenn som enten bor i Rio eller er på egen Rio-tur. De fikk gratis billetter gjennom Facebook-gruppen Norsk i Rio.

Mens mange nordmenn ble hjemme på grunn av dyre OL-billetter, fikk disse fem fornøyde karene gratisbilletter tildelt i Rio. Fra venstre: Per Aksel Krog, Peder Sandkeegen, Jo Ørjasæter, Sven Bjørk og Morten Lind. Foto: Privat

Selv med Brasils damer på kjøreplanen i første kamp, var Future Arena under halvfull. Dette har tydeligvis ikke IHF og IOC likt. Derfor har de begynt å dele ut gratisbilletter.

«Vi i NiR (Norsk i Rio) vil på vegne av det internasjonale Håndballforbundet ha gleden av dele ut x antall gratisbilletter til de norske gruppespillkampene i dagene fremover», skriver Kathrine E. Thoen. Hun melder at de har 20 billetter til Angola-kampen.

– Helt topp for oss, sier Sven Bjørk fra Oslo. Sammen med noen kamerater hadde billetter til noen av OL-øvelsene, men ikke håndball. Mandag så de Norge-Spania.

84 prosent solgt

Billettsjefen i Rio har meldt at 84 prosent av billettene var solgt. Slik har det ikke sett ut de første dagene. Til og med på Brasils nasjonalsport nummer to, sandvolleyball, har det ikke vært fullt.

Talsmann for arrangøren, Mario Andrada, har innrømmet at lange køer i sikkerhetskontrollene førte til mange ikke kom inn i tide på den første konkurransedagen. Dermed ble det mange ledige seter, noe som skapte et inntrykk av at interessen var liten. Eller er den også det? Fotografene har fanget tomme seter på omtrent hver eneste arena.

I RIO: Arne Hole og Martin Slottemo Lyngstad (foto).

– Det er ikke mange svensker eller dansker i håndballhallen heller, sier Per Almerud, som tror prisene har skremt mange.– I Beijing i 2008 betalte vi 22-23.000 kroner pr. pers for billetter og fire uker på luksushotellhotell.

Høye priser – og kanskje zikaviruset ikke bare har skremt golfspillerne?