Turneren Yuri van Gelder (33) er utvist fra OL etter brudd på de nederlandske lagreglene. Det bekrefter lagleder Maurits Hendriks i en uttalelse tirsdag.

– Det er forferdelig for Yuri, men denne typen oppførsel er uakseptabel, sier Hendriks.

Rio-OL startet fantastisk for nederlenderen. Lørdag kvalifiserte 33-åringen seg til finalen i ringer.

På kvelden gikk turneren ut på byen for å feire finaleplassen, og han var ikke tilbake i utøverlandsbyen før i de tidlige morgentimer søndag. I etterkant innrømmet turneren at han hadde drukket alkohol, noe som bryter med de nederlandske lagreglene.

– En katastrofe

Dermed ble den nederlandske medaljekandidaten kastet ut av lekene. Avisen De Telegraaf skriver at van Gelder "har nådd et nytt bunnpunkt i sin kontroversielle karrière".

– Sportslig sett er det en katastrofe, men vi hadde ikke noe annet valg med tanke på at han brøt regelverket, sier Hendriks.

Van Gelder har ringer som sin beste turnøvelse, og 33-åringen går under kallenavnet ”Lord of the Rings” (på norsk: Ringenes Herre).

Ringspesialisten vant VM-gull i øvelsen i 2005 og han har vunnet flere EM— og VM-medaljer i løpet av karrièren, men 33-åringen har også vært omstridt.

Suspendert for kokainbruk

I 2009 ble han suspendert av Det nederlandske turnforbundet fordi han innrømmet bruk av kokain tre dager før det nasjonale mesterskapet i turn. Suspensjonen gjorde at IOC utestengte ham fra London-OL i 2012. Van Gelder anket avgjørelsen i 2011 og fikk medhold i CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport). Han klarte imidlertid ikke å kvalifisere seg i løpet av den gjenstående tiden før lekene.

Allerede da begynte han forberedelsene til OL i Rio. På utøverens nettside skriver van Gelders management 33-åringen ikke vil kommentere saken på nåværende tidspunkt.