RIO DE JANEIRO: Fra syvmannsrugby og slalåmpadling til klassikerne svømming og tennis. Sommer-OL er et mekka av ulike idretter. Og til ulike idretter, trengs det ulike ferdigheter.

Som når turneren Simone Biles med sin perfekte balanse tar en piruett på et bøyd bein på balansebommen i turn. Eller når Teresa Almeida i Angolas håndballmål viser hvordan en målvakt bør lese spillet. Personlig gleder jeg meg til å se sterke brasilianske Jaqueline Ferreira antagelig løfte over 100 kg i støt i vektløfting.

simone biles.jpg

Alle tre er fantastiske eksempler på det mangfoldet som finnes i idrett. Det burde være en selvfølge at idrettsutøvere til så forskjellige idretter så helt forskjellige ut, og egentlig burde ikke denne kommentaren være nødvendig å skrive. Dessverre er det fremdeles slik at ikke alle ønsker dette mangfoldet velkommen.

Skremmende eksempler

Bildet av en kvinnelig toppidrettsutøver er fremdeles tynn, sterk (men ikke store muskler) og passe høy. Det er fremdeles en stor sak om det kommer idrettsutøvere som bryter med den klassiske stereotypien. Det er oss i mediene som er de store synderne:

jaqueline ferreira.jpg

Her er noen eksempler fra Dove-kampanjen #MyBeautyMySay:Fra Fox News: «Kvinnelige utøvere spiller på sex (sexing it up) mer enn noen gang ved å bruke sminke under øvelsene».

GQ: «Perfekte rumper»

WFAN Sports Radio: «Man trenger flere modeller som spiller tennis».

Og sånn fortsetter det. Dette er hentet fra utenlandske medier, men det finnes også eksempler i Norge. Diskusjonene rundt armmusklene til Marit Bjørgen, for eksempel.

Mennene er heller ikke skjermet for denne typen omtale. Ta for eksempel diskusjonene rundt vekten til hoppgutta.

Forut og under dette mesterskapet er det satt i gang flere kampanjer for å endre omtalen. Les mer om kampanjene i denne saken:

Inspirasjon

I RIO: Helene Skjeggestad og Martin Slottemo Lyngstad (foto).

Det er selvfølgelig irriterende for den enkelte toppidrettsutøvere å bli kritisert for utseende og ikke prestasjon. I tillegg er det alvorlig om det tradisjonelle bildet av en idrettskropp holder barn og ungdom borte fra sport. I frykt for at de ikke ser ut som en idrettsutøver.Heldigvis er dette mesterskapet et ypperlig eksempel på at alle kropper har en plass i idretten. Måtte det inspirere barn og ungdom i alle størrelser til å utfordre kroppen i det mangfoldet av ulike øvelser som finnes.

Twitter: Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Interessert i flere kommentarer fra samme kommentator? Her er et utvalg:

| Helene Skjeggestad

Den viktigste kampen i EM foregår utenfor banen | Helene Skjeggestad

5 ting du må vite om Brasil mens OL pågår | Helene Skjeggestad

Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil | Helene Skjeggestad

Kan fotballen redde Europa? | Helene Skjeggestad