Linda Hofstad Helleland (H) orker ikke å se at menn besetter de fleste posisjoner i idretten.

Det gjelder i Norge, der menn er i stor overvekt som ledere og generalsekretærer i særforbund, men enda mer internasjonalt. Gutteklubben Grei sikrer seg posisjoner der de viktigste beslutningene tas. Det vil IOC være med på å endre, og Hofstad Helleland har fått i oppdrag å komme med innspill.

Under ungdoms-OL på Lillehammer i februar fikk hun oppdraget med å finne ut hvilke tiltak som skal settes inn for å løfte jentene. Det gjelder kvinnelige ledere, men også få inn flere jenter som utøvere.

– IOC innser at kvinneandelen må opp, og er veldig engasjert i dette temaet, sier Helleland, som skal til IOC-kongressen i Lima i 2017 med en liste over nye tiltak.

Hun sier at det blir krav.

– Internasjonal idrett er preget av for mange eldre menn. Ett eksempel er at det på FIFA-kongressen (Det internasjonale fotballforbundet, red.anm.) var kun to stemmeberettigede kvinner i en forsamling på 209. Det sier seg selv at her må det gjøres en omfattende jobb, legger hun til.

Nok å gjøre i Rio

38-åringen er avslappet på et av hotellene nær Copacabana i Rio, der hun kan krysse av for en joggetur på morgenkvisten. Timeplan resten av dagen er streng. Helleland er ikke i Rio bare for å vifte med et norsk flagg. Hun har samtaler og møter med flere ministre, representanter for IOC og FN.

– Men hvorfor har du fått en slik posisjon med å få frem flere kvinner?

– Norge har en veldig god historie når det kommer til arbeidet med likeverd. Vi ligger langt fremme, særlig i politikken, idretten og næringslivet. Vi vet hva som funker og hva som ikke gjør det. Men det er fortsatt altfor få toppledere i idretten også hos oss, sier Helleland.

– Det er viktig at kvinner inntar de posisjonene, fordi våre unge jenter som vokser opp i dag trenger rollemodeller. De må bli inspirert til å gå inn i idrett og satse, enten det er som utøvere, trenere, ledere eller i støtteapparatet. Det med fysisk aktivitet er en viktig verdi i livet til folk, men også det å se kompetente kvinner med gjennomføringskraft som sitter på toppen er avgjørende også for idrettens legitimitet.

– Men har ikke kvinner selv et ansvar for å komme i posisjon?

– Det blir for enkelt å si at det er kvinnenes skyld. Det er noen holdninger og strukturer her som må endres radikalt. Det er mange kvinner ute i idrettslagene og kretser som jobber som frivillige – i støtteapparatet og som trenere og ledere. Det er tøft å bryte gjennom glasstaket, å få en topposisjon.

– Hvilke krav kan stilles til idretten og deres ledere i ulike land?

– Det er det vi nå tenker på. Jeg er utålmodig. Mange menn føler seg overkjørt og tilsidesatt. De frykter for å miste posisjoner. Slike kulturer er etablert gjennom mange år, der menn sørger for å få frem hverandre. Det kan man også se i idretten er Norge, med overvekt av menn som ledere. Derfor må vi få inn flere jenter.

Ballsikker minister

Den tidligere håndballspilleren, som også satt en periode som styremedlem i Sør-Trøndelag idrettskrets, mener at det har vært nok av seminarer og fagre ord. Hun vil ha handling. Og selv om hun må tenke globalt, vil hun at Norge skal være i front.

– Jeg vil ha gullstandard i norsk idrett. Det betyr at vi over hele linjen skal ha åpenhet, innsyn, demokratiske verdier og altså representasjon av både kvinner og menn. Hvis Norge skal kreve at IOC og internasjonale særforbund skjerper seg, kan vi ikke gjøre det uten å ha det ryddig i eget hus. Det kan være at det blir noen upopulære avgjørelser.

Linda Hofstad Helleland kommer plutselig på at hun må lade mobilen før hun kan fortsette.

– Det som blir tatt for gitt i Norge og Vest-Europa, er langt unna synet i mange andre land. Er det naivt å tro at holdningene i andre kulturer kan endres?

– Da jeg møtte IOCs visepresident Nawal El-Moutavakel i Rio, den modige kvinnen som er OL-vinner, sa hun: "Det å delta i idrett, er en menneskerett for alle". Det er fint sagt, men vi fikk vite på et møte i Rio at det er tabu i familien at jenter svetter og har på treningsklær. Dessuten sliter jenter med å få tilgang til anlegg som brukes til breddeidrett. Derfor er det en lang vei å gå, men det er viktig at idretten selv jobber systematisk og målrettet og har et stort engasjement. Vi myndigheter kan heller ikke lene oss tilbake og vente på at ting skal skje. Vi må se på hvilke muligheter som finnes.

Selv trives Hofstad Helleland med å være kvinne i en topposisjon, hun som også

I RIO: Mette Bugge

tidligere var leder av Høyres idrettsutvalg. Mye av grunnen til det er at hun og de andre i regjeringen blir heiet frem av statsminister Erna Solberg.

– Hun er veldig opptatt av likeverd og kjønnsbalanse på alle områder i samfunnet og å få frem jenter i politikken. Hun er en stor inspirasjonskilde og har alltid heiet oss frem.