Rosenborg-aktuelle Christian Bolaños reagerer på avtalen som ble inngått i foirbindelse med hans overgang til Start.
Fotball , 15. mars 2009 , Tippeligaen , Strømsgodset - Start 3-3 Christian Bolanos , Start Foto: Digitalsport
jan schiefloe - høy2

Statistikksenter Eliteserien:

Sør Arena/Fiskåtangen: I følge Bolaños har Start-ledelsen holdt agentkontrakten hemmelig for ham. Det benekter sportslig administrativ leder Rune Jakobsen.

– Jeg er 100 prosent ærlig med Start. Da forventer jeg at Start er ærlig med meg tilbake, sier en skuffet Christian Bolaños.

Fædrelandsvennen har sett avtalen som Start-spillerens tidligere agent, Jan Schiefloe, inngikk med Start da Bolaños ble signert for rundt tre millioner kroner fra danske Odense Boldklub i 2008. Mens Start-spilleren har 720.000 norske kroner i brutto årslønn, tjener USA-baserte Schiefloe i underkant av 600.000 kroner i året så lenge Bolaños befinner seg på Sørlandet.

Agenten skal allerede ha mottatt over én million kroner fra Start.

Selv om Schiefloe og Bolaños ikke samarbeider lenger, står avtalen mellom Schiefloe og Start ved lag – at utbetalingen fortsetter etter at samarbeid mellom agent og spiller opphører er ikke unormalt.

– Avtalen mellom oss og agenten gjelder fortsatt, da den ble inngått i forbindelse med hans overgang til Start. Vi oppfyller selvfølgelig våre forpliktelser i forhold til gjeldende avtaler , sier Rune Jakobsen.

Vi følger Start:

Agentene reagerer

Agenter mener avtalen Start har gjort med Jan Schiefloe ikke hører hjemme i norsk fotball.

– Dette er uhørt. En vanlig agentbetaling i Norge er på mellom fem og ti prosent av det spilleren får i lønn. Dette er hinsides , sier agent Jim Solbakken da han får høre om agentavtalen.

Solbakken representerte Ole Gunnar Solskjær da han var aktiv i Manchester United. Nå representerer han flere av ungguttene i England, blant andre Joshua King og Magnus Wolff Eikrem i Manchester United. Han synes det er umoralsk å inngå slike avtaler.

– Norsk fotball blør. Dette er penger som går rett ut av kassa. Det er synd at visse agenter har sugerør inn i norske fotballklubber. Klubb og agent bør beklage dette, sier Solbakken.

Agent og tidligere landslagsspiller og fotballproff Tore Pedersen er enig.

– Det står ikke i stil når agenten nesten tjener mer enn spilleren.

– Dette er uanstendig , sier agent Gunnar Martin Kjenner.

Tidligere i år var han mannen bak overgangen til Espen Hoff fra Stabæk til Start.

– I de gode tidene i norsk fotball, for tre-fire år siden, kunne agenter kanskje oppnå ti prosent i av det spilleren mottok i lønn. Nå er det tallet nede i fem prosent.

– Har du hørt om en slik avtale før?

– Nei. Men det er klart klubben har en totalsum å forholde seg til. For dem er det viktigste at de har kontroll på pengene som går ut, ikke nødvendigvis hvem som får dem, sier Kjenner.