Petter Northug hadde stjernestatus, suksess, penger og medietrykk. Bør varselbjellene ringe når de faktorene slår inn samtidig?

-Ja, mener Mads Kaggestad, tidligere proffsyklist, i dag sportskommentator i TV 2, foredragsholder og konsulent.

Han mener at idretten, og kanskje spesielt Olympiatoppen, må ta lærdom av «tilfellet Northug».

Mads Kaggestad.

Han vet at det finnes en rekke eksempler fra norsk idrett der aktive har sklidd utfor etter å ha blitt stjerner.Kaggestad lurer på hvorfor utøveresom for eksempel Northug, mister evnen til å holde fokus, og lever et liv som ikke er forenlig med det å være toppidrettsutøver.

Snill gutt

— Northug er egentlig en beskjeden fyr. Han er i utgangspunktet en fin type og snill gutt, men det har tydeligvis gått galt. Jeg mener at idretten har et medansvar, ansvar for mennesket Petter Northug. Det er også viktig å finne ut hvordan man kan unngå at lignede skjer i fremtiden med andre.

— På hvilken måte kan for eksempel Olympiatoppen engasjere seg?- Toppidretten er hele tiden interessert i å utvikle sin prestasjonskultur. Det ville vært interessant å ha psykologer som ser på dette. Hva skjer med unge mennesker som oppnår suksess og blir kjendiser? Hvordan skal vi forebygge at det som har skjedd med ham, skjer igjen med andre? Neste gang kan det være en annen utøver i en annen gren.

- Hvor mener du det har sviktet?

— Dette har noe å gjøre med allmennutdannelsen til utøveren, og noe med ydmykhet å gjøre. Det gjelder å holde bena på bakken. Jeg tror at enkelte er mer disponert for å skli ut enn andre, og at omstendighetene rundt kanskje kan vise et mønster vi kan sammenligne med andre utøvere som har gjort lignende tabber.- Lærdommen er at de som har suksess må følges opp. Jeg tror at Northug er et eksempel som kan brukes til forebygging. Idretten skaper stjerner, men stjerner kan ha sine mageplask. Ting kan gå galt. Og det er alle tjent med at idretten klarer å unngå.