Pussig nok har Fana-løperen ennå ikke maktet å vinne NM-gull i allround.

Til tross for at det er han som har hatt hegemoniet de siste par årene her hjemme, er det fortsatt Håvard Bøkko som er NM-kongen.

Syk to år på rad

I fjor ble hallingdølen historisk, i det han klarte å slå Knut "Kupper'n" Johannessens rekord med syv strake NM-gull i perioden 1957–1963. Det gjorde han uten kamp. En influensasyk Sverre Lunde Pedersen kom aldri til start.

Året før fikk Bøkko også lett kamp. En forkjølet Sverre Lunde Pedersen valgte nemlig å kaste inn håndkleet etter første NM-dag i Arendal.

— Ja, det har blitt mye stolpe-ut i NM de siste årene, vedgår Sverre Lunde Pedersen.

Ble disket

I 2012 ble han disket etter tyvstart på 500 meter, og Bøkko kunne kontrollere inn fire distanseseire og et suverent sammenlagtmesterskap.

I 2013 var det imidlertid jevnt. Lunde Pedersen slo Bøkko både på 5000 og 10.000 m, og var bare to hundredeler bak på 1500 m. Han ga imidlertid for mye fra seg på den innledende 500-meteren, og det ble et nytt gull til Bøkko.

Nå har Sverre Lunde Pedersen til hensikt å ta revansj og stanse Bøkkos lange seiersrekke.

Får favorittstempelet

— Det er vel på tide at jeg tar det nå. Men man vet aldri når det gjelder Håvard (Bøkko). Han er alltid god når det kommer til allround, sier Sverre Lunde Pedersen.

Trener Sondre Skarli ser det slik:

— Sverre har så klart et favorittstempel. Men vi vet at Håvard kommer til å få et forsprang på 500 meter, og han slo da også Sverre ganske klart på 10.000-meteren i Salt Lake City. Men så vet vi at Sverre er sterk på 1500 og 5000 meter. Jeg tror det kan bli en spennede duell, sier han.

Lunde Pedersen vedgår at han vanskelig kan fraskrive seg favorittposisjonen:

— Jeg drar til Stavanger for å vinne, det er klart. Men Håvard vil nok ikke gi fra seg tittelen uten sverdslag. Jeg vil garantert få kamp, sier han.

Mest fornøyd med 5000 m

- Hvor mye tåler du å bli slått med på 500-meteren?

— Det bør vel helst ikke bli mer enn et halvt sekund, svarer han.

- Hvordan er du fornøyd med sesongen så langt?

— Jeg er mest fornøyd med løpet mitt i Inzell, der jeg ble nummer to på 5000 meter. Jeg var bare 2,2 sekunder bak vinneren Jorrit Bergsma. Så nær har jeg aldri før vært å vinne en 5000 m.

Osingen er også bra fornøyd med halvmilen han gjennomførte i Nederland nå sist helg, selv om det bare ble 4.-plass. Etter en meget sterk avslutning på løpet var han bare 84 hundredeler ifra å kapre en plass på pallen.

Sterk avslutning

— Jeg har aldri gått fortere på de siste tre rundene, forsikrer Sverre Lunde Pedersen.

Treneren var også imponert:

— Han hadde en fantastisk avslutning. 29,9 – 29,7 og 29,8 på de tre siste rundene var jo raskere enn Sven Kramer og Jorrit Bergsma gikk. Det var kjempemessig. Men for å være på pallen kan han ikke tillate seg å "sovne" i midtdelen av løpet, slik han gjorde nå, sier Skarli.

— Jeg får ta det med meg videre, og bli litt tøffere midtveis i løpet, sier Lunde Pedersen.

Mangler toppfart

I fjor på denne tiden jublet han for sin første verdenscupseier på 1500 m, i Seoul. Hittil i vinter har han ikke maktet å ta seg opp på pallen.

— Nivået er mye høyere enn i fjor, men det er også små marginer. Nå gikk jeg på 1.45,86 og ble nummer seks. Den tiden hadde holdt til seier i fjor, sier Sverre Lunde Pedersen.

— Tidsmessig er det bra, men han må få litt mer toppfart. Han taper for mye på mellomrunden fra 300 til 700 meter. Han har gått helt greie løp, men har nok ikke fått ut potensialet sitt på 1500 meter ennå denne sesongen, sier trener Skarli.