SØRMARKA (Aftenbladet): — Vi er mest fornøyd med at vi nå er i ferd med å slå Vikingskipet på Hamar, sier en av de tre ismakerne i den regionale skøytehallen, Magne Mølstre til Aftenbladet.

Flere ganger om dagen tar han plass i den rullende ismaskinen for å pleie underlaget før Sverre Lunde Pedersen, Håvard Bøkko og Ida Njåtun setter skøytestålet på Stavanger-is lørdag og søndag. Fem år etter at hallen ble åpnet er forholdene så gode at banerekordene vil falle som fluer når verdenseliten inntar Sørmarka til World Cup siste helgen i januar. Og allerede til helgen kan noen av de ferske norgesrekordene stå for fall.

SISTE FINPUSS: Magne Mølstre lover topp forhold under helgens NM i Sørmarka Arena. Mesterskapet er en generalprøve til verdenscupen siste helgen av januar neste år. Foto: PÅL CHRISTENSEN

Det er litt av en forandring i forhold til hallens første leveår. Etter NM enkeltdistanser i 2011 var det dårlig is, kald hall og et skrantende tidtakersystem som preget overskriftene. Nå har pipen fått en annen lyd. De norske toppløperne lovpriser forholdene og gleder seg til hvert eneste Stavanger-besøk.

Egen vannfabrikk

— Vi har tatt kurs og fått mye mer kunnskap og islegging enn da hallen var ny. Nå benytter vi et helt spesielt vann, som er renset og fritt for mineraler og ioner. Det gir en hardere og tynnere is, som igjen skaper gode tider. I tillegg har vi et hemmelig, hvitt pulver som benyttes når isen males. Men det får du ikke vite noe mer om. Noe må vi holde for oss selv, humrer Mølstre.

Før EM i curling i Sørmarka Arena i 2013 var det meningen å importere destillert vann fra Canada. Så fant man ut at det fantes en bedrift i nabolaget, Klart Vann på Forus, som kunne gjøre samme jobben. Nå har Sørmarka Arena sin egen vannfabrikk, som produserer 6000 liter destillert vann til egen bruk.

Pausene er best

— Det er tre mann som jobber med ispreparering på skift her i hallen, Terje Bøifot, Ivar Rondestveit og meg selv. Vi har stor nytte og glede av å se skøytesendingene fra verdenscupen, EM og VM på nett. Der får vi nemlig også med oss pausene, som de færreste andre er interessert i. Da er ismaskinen i aksjon, og vi studerer bilens hastighet, vannmengden som legges igjen og slike detaljer. Det er faktisk lærerikt, forklarer Magne Mølstre.

Nå benytter vi et helt spesielt vann, som er renset og fritt for mineraler og ioner.

Sørmarka Arena drar faktisk også nytte av de mange lavtrykkene på Vestlandet. Lavere trykk gir mindre luftmotstand. Det er positivt for en skøyteløper, og gir Stavanger et fortrinn i forhold til Hamar, som har bedre vintervær. Så kan Sørmarka naturligvis ikke matche baner som Calgary (1035 m.o.h.) og Salt Lake City (1400 m.o.h.), der trykket er enda mindre.

Tester to biler

I helgens NM vil man for første gang benytte to ismaskiner til preparering. Dette er for å teste ut alt før verdenscupen i januar. Når verdens beste løpere inntar Stavanger skal de i alle fall ikke kunne klage på forholdene.

— Vi gleder oss. Dette skal bli knallkjekt, forsikrer Magne Mølstre.