Forslaget vil bli fremmet til ISU-kongressen i 2016. — Forslaget går ut på at man samler sprint-VM, VM allround og VM enkeltdistanser i én og samme VM-uke, sier hurtigløpskoordinator Svenn Erik Ødegaard i Norges Skøyteforbund.

— Blir mer attraktivt

Han tror dette vil medføre at skøytesportens mesterskap blir mer attraktivt både for media, publikum og løpere.

Forslaget innebærer at man starter med sprint-VM første helg, fortsetter med VM enkeltdistanser på ukedagene, før det hele avsluttes med VM allround.

— 10.000-meteren blir da en spektakulær avslutning på både VM allround og VM enkeltdistanser, mener Ødegaard. Milløpet vil telle både i allround og som enkeltdistansemesterskap. Det samme gjelder 5000-meteren for kvinner.

9-dagers mesterskap

I sum blir det et mesterskap som går over 9 dager.

Denne sesongen blir det arrangert VM på vanlig måte. VM enkeltdistanser skal arrangeres i Kolomna i Russland 11.–14. februar, sprint-VM er i Seoul 27.–28. februar, mens allround-VM er i Berlin 5.— og 6. mars.

— Vi ser jo at det å ha tre ulike verdensmesterskap spredd utover året gjør det vanskeligere og mer uoversiktlig for menigmann å henge med. For media vil det også være bedre å ha én VM-uke å forholde seg til, mener Ødegaard.

Har bred støtte

- Er det aktuelt for Norge å søke om å få arrangere et slikt VM?

— Ja, i høyeste grad. Vi har både Vikingskipet og Sørmarka Arena i Stavanger. En deling av mesterskapet mellom disse to stedene kan også være aktuelt. I Nederland har man også flere baner som ligger tett inntil hverandre, i tilfelle man ønsker å dele mesterskapet mellom flere arrangører, svarer Ødegaard.

Det norske forslaget har bred støtte her hjemme.

— Vi har hatt forslaget ute til høring, så dette er et forslag som løpere og trenere stiller seg bak, sier han.

Som Tour de ski

Landslagstrener Sondre Skarli sa til BT 12. august at man gjerne også kunne ha droppet EM fullstendig, og heller samle VM allround, sprint og enkeltdistanser i en lang mesterskapsuke, slik som nå er foreslått.

Skarlis forgjenger, Jarle Pedersen, er av samme oppfatning.

— En mesterskapsuke à la Tour de Ski i langrenn ville absolutt vært noe. Det er et stort problem for skøyter at det er så mange mesterskap at både publikum og media sliter med å henge med, sier Pedersen.

Han ønsker seg i stedet flere verdenscupkonkurranser.

— Så vil sikkert noen si at det blir vanskelig å få nok arrangører, men det tror jeg ikke helt på. Nå har jo for eksempel Stavanger også kommet på kartet med verdenscup i slutten av januar. Det har etter hvert kommet så mange innendørsbaner at det skulle ikke være noe problem å øke antall verdenscupløp.

Skepsis i Nederland

Pedersen sier at Nederland er blant dem som stritter imot å ha flere verdenscupløp.

— Det er fordi de er redde for at de løperne som går for de forskjellige profflagene ikke skal få profilert seg nok med sine draktsponsorer. Slik det er i dag, må de nemlig gå i landslagsdrakt når de representerer Nederland i verdenscupen. Men det er vel en regel det går an å endre på, slik at det ikke blir noe hinder, sier Pedersen.

Svenn Erik Ødegaard i skøyteforbundet mener én VM-uke også kan frigjøre plass til flere norgescupløp.

— Disse vil da fungere som uttagningsløp til verdenscupen. Sånn sett tror jeg en samlet VM-uke kan bidra til å styrke både topp og bredde i skøytesporten, sier han.