TIRANA (Bergens Tidende): — Norge er et rikt land, og har ganske mye penger i NFF. Alt er tilrettelagt for at vi skal kunne prestere vårt beste. Jeg har ikke en gang tenkt på at noe kunne vært bedre, sier Norges midtbanesentral Håvard Nordtveit.

Ordene faller på Norges pressetreff, organisert på kanskje det flotteste av hotellene som er reservert for rikfolk i Tirana. Sheraton Hotel, som luksusbygget med fem stjerner heter, soler seg i glansen av sin egen flotte fasade, der det ligger bare 100 meter fra Albanias svært forfalne landslagsarena fra 1946, Qemal Stafa stadion.

Slik kan den enorme økonomiske forskjellen på det albanske og det norske fotballforbundet enkelt oppsummeres.

I tall er forskjellen minst like entydig. For der Norges Fotballforbund (NFF) regner med å hente inn 774 millioner kroner i 2013, har hele Albanias fotballforbund et mye mer moderat budsjett på 19 millioner kroner.

En sum som samsvarer med det NFF bruker bare på A-landslaget for herrer (19 mill. kroner) og det NFF bruker på såkalt internasjonalt arbeid (19 mill. kroner).

— At Albania er fattigere enn oss er vi meget klare over, sier Egil Drillo Olsen, Norges landslagstrener, og fortsetter:

— Det er en fordel å ha god råd. Vi bor bra og har godt støtteapparat. Det er naturligvis et fortrinn.

Viser til Qatar

BT får vite at det albanske forbundet bruker om lag halvparten av sitt budsjett på 19 millioner kroner på A-landslaget. Norge bruker altså dobbelt så mye i rene utgifter på herrelandslaget som Albania.

Albanias italienske trener Gianni De Biasi sier at for ham betyr ikke de økonomiske ressursene laget har så mye.

- For meg er ikke penger viktig. Det viktigste er laget og spillerne, og om de er gode eller ikke, sier De Biasi. BT møter ham på Albanias landslagssamling som har vart i to uker i kystbyen Durres. Heller ikke Albanias fotballpresident, Armand Duka, uttrykker misunnelse overfor Norges overlegne økonomiske ressurser.

— I fotball er det ikke nok å ha penger. Hadde det vært det viktigste, så hadde Qatar vært verdensmestere for lengst, sier Duka.

Albanias keeper, Etrit Berisha snakker svensk og spiller i Kalmar FF. Han sier det er stor forskjell på å drive med fotball i Albania kontra Skandinavia.

— Hele systemet er svakere i Albania, og mange i albansk fotball savner en god organisasjon som kan bidra til å løfte fotballen og skape talenter, sier Berisha. Han trekker frem at det i Sverige er mye bedre baner og bedre kvalifiserte trenere enn i Albania.

Vil ha uttelling i mesterskap

Før dagens kamp mot Norge er det albanerne som er i førersetet når det gjelder å komme til VM. Norge er to poeng bak i kvalifiseringsgruppen. Ser man på FIFA-rankingen derimot får Norge litt bedre "betalt", der er Norge på 29. plass, mens Albania er nede på en 38. plass.

Kjetil Siem, generalsekretær i NFF, mener et så stort budsjett som Norges forplikter.

— Det bør og skal lede til et høyere nivå. Ressursene skal vises i et sluttprodukt som blir bedre. Og i forhold til vårt folketall og geografi, så ligger vi veldig høyt oppe. Men vi har vært så høyt oppe, at det å være topp 30 av 208 medlemmer i FIFA ikke nødvendigvis er bra nok. Uten at det jeg sier nå er en unnskyldning for ikke å komme til VM. Vi er giret på at ressursene våre skal få oss til mesterskap.

Generalsekretæren kaller norsk fotball en stor industri, og viser til at NFF må ta hensyn til kretsene, breddefotballen og kvinnefotballen.

— Det nyanserer bildet. Vår viktigste oppgave er å komme til mesterskap med A-landslaget, men vi må også ivareta bredden og samfunnsansvaret. Den balansegangen lever vi med hele tiden, sier Siem.

— Men klart norsk fotball er en industri. Ser du på nasjonalanlegget her, så ser du at vi har mange anlegg i Norge som er bedre. Slik sett er vi i sum på et nivå som er langt høyere enn Albania. Men om vi har flere talenter, er ikke sikkert, sier Siem.