Albania Albania Foto: Deisz �rjan

Her skal laget toppes allerede i syvårsalderen

Hos Albanias beste fotballklubb begynner utsilingen av talenter når spillerne er syv-åtte år. — Vi jobber for å velge ut de beste, sier akademidirektøren.

TIRANA (bt.no): Treningsfeltet til KF Tirana, Albanias mest suksessrike klubb, er så langt unna den norske, sosialdemokratiske diskusjonen om topping av lag i barnefotballen som du nesten kan komme. Her dyrkes talentene tidlig. I Albania venter man ikke med å satse på de beste til barna er 12 år, slik de norske barnefotballreglene tilsier.

— Vår filosofi er å jobbe for å velge ut de beste. Vi har kriterier for å gjøre dette. Først ser vi på om de har hodet med seg. Så ser vi på de tekniske ferdighetene. Deretter på personligheten. Til sist kommer de taktiske ferdighetene. De tre første må være på plass for at det skal være noe poeng å lære taktikk.

Ordene kommer fra Sulejman Mema, direktøren ved Tiranas fotballakademi. Rundt ham trener barn i alle aldersgrupper på to slitte kunstgressbaner. Alle har hver sin ball, og trikseferdighetene er av et slikt kaliber som hadde samlet beundrere i hver en norsk skolegård. Men det er ikke bare teknikken det terpes på. Innimellom spretter ungene ned på bakken for å ta pushups eller satser alt de kan for å gjøre froskehopp.

Stemningen denne nydelige junidagen, to dager før Albania og Norge møtes til VM-kvalifiseringskamp i Tirana, er lett og ledig. Men bak alle smilene ligger det også et alvor. En erkjennelse, også blant åtteåringene, at dette er konkurranse. For bare de beste får fortsette. Barn fra hele landet vil spille for KF Tirana, Albanias svar på Rosenborg.

- Har du mengden, så har du også kvaliteten. Vi tenker at hvis vi tar inn mange nok, så får vi også nok spillere som er gode nok til å lykkes, sier direktør Mema.

Det er en gruppe av trenere som velger ut hvem som får fortsette. De ser etter spillere med god basisteknikk, som kan ta imot ballen og som har et skikkelig tilslag. Barn som elsker ballen er idealet.

14-åringene Jon Mersinaj og Ronaldo Alillari har kommet seg gjennom systemet så langt. De trener halvannen time hver dag på akademiet og drømmer om å en gang spille i Italia eller Spania.

- Å være her gir en spesiell følelse. Tirana er det største laget. Målet for alle unge gutter i Albania er å spille for Tirana, sier Mersinaj.

Begge lar seg inspirere av landslaget, som for tiden stort sett består av utenlandsproffer.

- I det siste er landslaget blitt bedre med mange nye spillere. Fredag skal vi selvsagt se kampen mot Norge. Alle tror Albania kommer til å vinne, sier Alillari.

Kadri Penoili trener Tiranas U15 lag. Han er blant dem som velger ut talenter på akademiet fra syv-åtteårsalder, og forteller om stor pågang fra foreldrene.

- Foreldrene ser på oss som det beste laget i landet, og de spør om vi vil prøve ut deres barn, sier Penoili.

- Vi fokuserer på dem vi tror kan bli noe, men det er ikke mange som lykkes. Av 22–24 pr. årstrinn, er det bare én eller to som blir A-lagsspillere.

BT observerte ikke en eneste langpasning eller terping på å ligge i sone i løpet av treningen denne dagen.

Ifølge Penoili er det vanlig.

- Først når spillerne er 15 år begynner vi å terpe taktikk. Først må teknikken læres. Teknikk kan stort sett læres når du er ung. Når spillerne blir eldre, er det ikke lett å lære teknikk. Derfor må ballfølelsen utvikles i ung alder.

KF Tirana prioriterer å ha et akademi med totalt 300 spillere med trenere til hvert lag. Akademidirektøren er ikke i tvil om at det er verdt det.

- For KF Tirana er dette en investering. Målet vårt er at vi ikke skal kjøpe spillere fra utlandet, men fostre opp våre egne og selge spillere som blir gode nok, sier Mema.