TIRANA (Aftenposten): Joshua King (21) har sjarm og verdens beste selvtillit. Men han scorer ikke mange nok mål hverken for Norge eller klubblag.

— En kjempelang busstur, asså! Jeg holdt på å sovne, gjesper King på vei til trening i går kveld. Bussturen fra Sheraton-hotellet til Qemal Stafa stadion er på 179 Aftenposten-skritt. Buss for å ta vare på sikkerheten til Norges beste fotballspillere.

  • LIVE kl. 20.30:Albania - NorgeJoshua King får garantert spilletid i skjebnekampen borte mot Albania i kveld.

Joshua King kan også få spilletid i U21-EM mot England i U21-EM i morgen kveld.

Hadde det vært opp til King, ville han startet i begge. Men det går ikke.

  • Jeg er i form. Og synes jeg bør starte, melder King.

(Artikkelen fortsetter)

Bussturen fra Sheraton-hotellet til stadion var pådrøye 100 meter for Joshua King og de norske landslagsspillerne. De måtte kjøres buss på grunn av sikkerheten. (Foto: NTB scanpix)

Det er sagt og skrevet mye om at landslaget er profilløst. John Carew er borte, John Arne Riise er borte, Morten Gamst Pedersen er borte.

King kan ta over den rollen. Og han kan bli det i de neste 10-15 årene for Norge. Men 21-åringen virker nesten fornærmet når Aftenposten spør ham om han kan bli det.

  • Om jeg skal bli en ny profil? Jeg trodde jeg var det allerede. Svarer King og hevder at det ikke er noe han har lagt opp til. At det er mediene som bygger opp og ned profiler.

  • Herlig meldt. Det kommer en haug med profiler nå, og Joshua er definitivt en av dem. Det står folk klare til å dyrke dem, vi i norsk fotball trenger dem, mediene trenger dem. Og publikum kommer til å digge dem, melder Jan Åge Fjørtoft, som er sentral i det nye spissprosjektet til Norges Fotballforbund.

Den gamle landslagsspissen liker selvtilliten til King. Men fastslår at det kun er King selv som avgjør hvor god King kan bli.

  • Hver eneste dag må han bruke litt tid på å se på folk som scorer mål, på DVD eller YouTube. Han bør studere en Gary Lineker, en Robin van Persie, han bør se på løpene deres. Joshua King har et fantastisk potensial, han er født med en del ting, og han har lært seg en del ting. Men han vet, og vi vet, at han må score flere mål. Og det gjør han ved å være lidenskapelig opptatt av det, mener Fjørtoft.

Han har rett i det. På ett år har King scoret kun tre mål: Ett for Norge, og to for Blackburn. Det er selvfølgelig lite. Men likevel er det enorm tro på King. På grunn av ferdighetene, selvtilliten i spillet, frekkheten, rykket.

Og dersom målene kommer er han helt på toppnivå.

  • Høyestenivået til Joshua er meget høyt. Utvikler han seg og blir mer stabil, kommer han til å bli en toppspiss i Europa, meldte landslagssjef Egil Drillo Olsen på pressekonferansen i går kveld.

King er en munter fyr. Han er ikke helt ulik forgjenger John Carew. Både som type utenfor banen og som spiller.

  • Jeg skulle gjerne spilt sammen med Carew på landslaget, det hadde vært morsomt.

- Var han et forbilde for deg?

  • Nei, jeg vil ikke si det. Men han er fra Gambia og jeg er fra Gambia. Og så har han en kul personlighet og var en kjempegod spiller. Carew har hatt en flott karriere. Jeg vil ikke kalle ham et forbilde, men jeg respekterer ham for det han har oppnådd i karrieren.

- Og så var han en rockestjerne da han spilte på landslaget?

  • Rockestjerne? Han gikk jo med de damebagene. Hvis det er rockestjerne, så...

Da King ankom U21-landslagets samling på Ullevaal for halvannen uke siden var det med brask og bram. Litt på samme måte som John Carew og John Arne Riise i sine glansdager. Utenfor stadion parkerte Blackburn-spilleren sin mørkegrå Mercedes C63. Bilen skal ha 457 hestekrefter og prislappen er på 1,5 millioner norske kroner.

Han parkerte bilen i forbindelse med et pressetreff. Selvfølgelig ble det tatt bilder og skrevet om.

  • Jeg sa jo at det ikke skulle tas bilder. Og de skulle i hvert fall ikke legges ut. Men det endte opp med både bilder og saker om hvor mye bilen kostet. Det var ikke sånn jeg ville ha det.

- Men du skjønner at det vekker en viss oppstandelse når du kommer dit med en sportsbil?

  • Jeg må jo få lov å parkere bilen min uten at det skal bli sånn oppstandelse. Og jeg tar ikke T-banen når jeg har bil. Hvis folk vil skrive om bilen min i stedet for U21-EM, sier jeg lykke til! Det er irrelevant.

King slår oppgitt ut med hendene, småler litt, han vil omtales som fotballspiller. Ikke sjåfør av en fet sportsbil.

- Men du ser ut til å ha en rimelig avslappet inngang til både livet og fotballen?

  • Jeg er bare meg selv. Det er viktig det. Egentlig bryr jeg meg ikke om hva som skrives. Det skapes litt styr for ingenting.

- Hvor er du om 15 år?

  • Da er jeg 36 år. De er litt for tidlig å si.

- Men du kan fortsatt være en profil på landslaget i den alderen?

  • Ja, kanskje jeg skal ta en John Arne Riise.

- Ta en Riise?

  • Ja, legge opp på landslaget.

Det er altså mye ved King. Men han må score flere mål. Ingenting hadde smakt bedre om det kom ett i kveld.

Joshua King

Fullt navn: Joshua Christian Kojo King

Født: 15. januar 1992. Klubb: Blackburn.

Ungdomskarriere: Romsås, Vålerenga, Manchester United.

Seniorkarriere: Manchester United, Preston, Borussia Mönchengladbach, Hull, Blackburn.

A-landskamper: 5 (1 mål)