Søndag ble det klart. Den internasjonale paralympiske komiteen (IPC) fattet vedtak om at alle russiske utøvere blir utestengt fra Paralympics.

Reaksjonene i Russland har vært sterke og i løpet av de nærmeste dagene vil beslutningen bli brakt videre i rettssystemet. Samtidig er kritikken i Russland massiv mot det som i landets medier blir fremstilt som en dypt urettferdig dom. Paralympics i Rio arrangeres fra 7. til 18. september i Rio. Mens IOC valgte å la de russiske utøverne delta i OL, mente IPC at de siste dopingavsløringene som ble gjort kjent 18. juli ikke kunne tolereres.

— Dette er en ulogisk beslutning. Det er merkelig og knapt forståelig, tordner Alexander Sjukov til det russiske nyhetsbyrået Tass. Han er president i Den russiske olympiske komiteen (ROC) og klarer ikke å forstå utestengingen så lenge Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) har latt russerne delta i OL.

— Russlands fiender står bak dette, skriver den russiske avisen Komsomolskaya Pravda på lederplass.

  • Her er Aftenpostens kommentator Helene Skjeggestads reaksjon på utestengelsen:

Klar med anke snart

Den russiske paralympiske komiteen (RPC) er nå i full gang med å forberede rettslige skritt for å få omstøtt beslutningen fattet av IPC.

— I løpet av få dager vil beslutningen bli anket til CAS (idrettens voldgiftsdomstol – red.anm.). Vi jobber på spreng med å få alt papirarbeidet ferdig, sier idrettsminister, Vitalij Mutko til det samme russiske nyhetsbyrået.

Russiske medier bringer nå til torgs følelsesladede angrep på beslutningen om å utestenge russiske paralympiske utøvere. En beslutning som har fått betydelig støtte fra store deler av idrettsverden. Også Norges idrettsminister Linda Hofstad Helleland applauderer vedtaket som IPC har gjort.

— Dette er et vendepunkt og en modig beslutning. Dette kan vi alle lære av og flere bør komme etter, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding sendt fra Rio hvor hun for tiden følger de olympiske lekene.

Kraftige angrep

Modig mener derimot lederen av idretten i Moskva ikke at det er.

— Beslutningen om å frarane dem deres drømmer er et slag under beltestedet både sportslig og etisk, sier sportsministeren i Moskva-regionen, Roman Tetjusjkov, til Tass.

— Skittent og umenneskelig, kalte Maria Sjakarova beslutningen allerede søndag da den ble kjent. Sjakarova er talskvinne for det russiske utenriksdepartementet.

En leder i den russiske kontrollkomiteen for regjeringen og statsapparatet forteller at de ønsker å ta saken til FNs høykommissær for menneskerettigheter.

— Jeg mener at den viktigste fredsbevarende organisasjonen bør gi en offentlig uttalelse i saken. FN sier jevnlig at sport skal beskyttes for politisk innblanding, sier Jelena Sutormina til Tass.