Den internasjonale paralympiske komité (IPC) sparte ikke på kruttet da de bestemte seg for å utelukke Russland fra De paralympiske leker i Rio.

«Innstillingen om at medaljer er viktigere enn moral byr meg imot», sa IPC-president Philip Craven da han offentliggjorde avgjørelsen.

Bakgrunn:

craven1.jpg

Bakgrunnen for den er rapporten fra Richard McLaren og Det internasjonale dopingbyrået (WADA) som viser systematisk doping i russisk idrett. Rapporten har også flere eksempler fra paralympisk idrett.Den internasjonale olympiske komité (IOC) hadde dårligere tid enn IPC. Sistnevnte fikk også anledning til å stille oppfølgingsspørsmål til rapporten. Like fullt, de to organisasjonene hadde tilgang til de samme opplysningene da de bestemte seg for to forskjellige strategier.

Kulturministeren med klar beskjed:

Skjøv ansvaret videre

IOC overlot det til det enkelte særforbundet å bestemme hvilke russere som fikk lov til å delta. Avgjørelsen kom tett opp mot OL. Å tro at alle særforbund skulle ha tid til en grundig sjekk av alle russiske utøvere, var som å tro på julenissen.

Derfor deltar også 271 russiske utøvere i OL.

Aftenposten møtte Heiberg i Rio:

Ingen vinnere

Russerne har argumentert med at kollektiv straff er urettferdig, og fikk støtte hos IOC. Det er egentlig et godt poeng. Å straffe alle for å ta noen, er ikke rettferdig. Det som er spesielt i denne saken er at hele systemet er problemet. Da må systemet også straffes, og det kan forsvare en utestengelse av et helt land.

I RIO: Helene Skjeggestad.

IOCs strategi har ingen vinnere. Organisasjonen selv fremstår som svært svak. Det er dessverre heller ikke til å unngå at russiske utøvere i OL – som har jobbet hardt og er uskyldige inntil det motsatte er bevist – kommer til å få mistenksomme blikk. Og i det lange løp vil vingling i dopingspørsmålet true hele idrettens legitimitet.

IOC våget ikke

Prosessen rundt utestengingen til Paralympics er ikke ferdigbehandlet. På idrettstoppen foregår det mye i det lukkede rom som det er vanskelig å få tak på. Kanskje har det skjedd prosesser som i ettertid vil gi klarere innsyn i hvorfor de to organisasjonene har valgt så forskjellig.

Men for øyeblikket ser det ut som IPC rett og slett våget å ta det skrittet IOC burde ha tatt: Å sette kommersielle hensyn til side og ta klar avstand til systematisk doping.

Twitter: Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Interessert i flere kommentarer fra samme kommentator? Her er et utvalg:

| Helene Skjeggestad

Den viktigste kampen i EM foregår utenfor banen | Helene Skjeggestad

5 ting du må vite om Brasil mens OL pågår | Helene Skjeggestad

Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil | Helene Skjeggestad

Kan fotballen redde Europa? | Helene Skjeggestad