Russland utestenges fra Paralympics i Rio de Janeiro på grunn av doping, opplyste Den internasjonale paralympiske komité (IPC) søndag.

Bakgrunnen er McLaren-rapportens avsløring av organisert, statsdrevet doping i russisk idrett, også paralympisk idrett. IPC-president Philip Craven sier at Russland er suspendert fra IPC og dermed ikke får delta i Paralympics i Rio fra 7. til 18. september.

– Det er en tøff og modig beslutning. Vi skal ikke ha juks og fanteri i internasjonal idrett, og vi stiller oss 100 prosent bak avgjørelsen, sa Norges idrettspresident Tom Tvedt til NTB rett etter at avgjørelsen ble kjent. Han kaller avgjørelsen et veiskille i kampen for de rene utøverne.

Russlands sportsminister Vitalij Mutko er ikke overraskende av en helt annen oppfatning.

– Dette er ikke til å tro. Det er en uhørt avgjørelse, og jeg forstår ikke hva den er basert på, sa han og lovet Russlands paralympiske komité «full støtte».

Russland har ifølge IPC 21 dagers frist på å anke avgjørelsen. Mutko sa at saken vil ende hos Idrettens voldgiftsrett.

FIKK DU MED DEG DETTE? Kenyansk friidrettssjef sendes hjem fra OL etter alvorlige dopinganklager.

Motbydelig

– Innstillingen om at medaljer er viktigere enn moral byr meg imot, sa IPC-president Craven da han offentliggjorde avgjørelsen.

– Med alle fakta i hånden må vi med tungt hjerte innse at statsdrevet doping i russisk idrett beklageligvis også omfatter paralympisk idrett. Tragisk nok handler det ikke om at utøvere manipulerer et system, men at et statsdrevet system manipulerer utøverne.

Han slo fast at dopingkulturen i russisk idrett nå er avslørt av to uavhengige rapporter bestilt av antidopingbyrået WADA.

McLaren-rapporten, som ble lagt fram i juli, påviste at 35 positive dopingprøver fra russiske paralympiske utøvere i perioden 2012 til 2015 var forsvunnet. I tillegg er det påvist at det under Paralympics i Sotsji i 2014 ble bedrevet omfattende juks med russiske dopingprøver.

I front

Mange ønsket at Den internasjonale olympiske komité (IOC) skulle treffe tilsvarende sanksjon mot Russland for sommer-OL i Rio, men IOC overlot til det enkelte særforbund å avgjøre russernes skjebne. Resultatet ble at nesten 300 russere deltar i OL.

IOC måtte ta en rask avgjørelse, men Craven sier at IPC hadde tid til å stille McLaren oppfølgingsspørsmål.

Cato Zahl Pedersen er ansvarlig for paralympisk idrett ved Olympiatoppen og blir leder for Norges tropp i Paralympics i Rio. Han bifaller IPCs beslutning.

– Jeg er glad for at den paralympiske bevegelsen går i front i kampen mot organisert doping i idretten. IPC har utvist en handlekraft jeg skulle ønske hele den internasjonale idrettsbevegelsen kunne framvise, sier han i en pressemelding fra NIF. (©NTB)