RIO DE JANEIRO: Mange reagerte da Russland fikk lov til å delta i lekene, til tross for de omfattende avsløringene om systematisk juks.

Heiberg gikk først ut og oppfordret til full utestengelse av alle russiske utøvere, men mener nå at IOC gjorde rett da de gikk mot hans råd.

- Jeg er impulsiv og sa umiddelbart at alle russere burde utestenges. Det kom rett fra leveren og før jeg fikk tenkt meg om. Jeg er enig i måten vi har håndtert dette på. At alle russere som skulle være med i Rio måtte bevise at de er rene. Jeg er imidlertid overrasket over hvor mange som kom gjennom nåløyet, sier han.

276 russiske utøvere fikk klarsignal, men nå er det bestemt at ingen russere får være med i Paralympics. Den avgjørelsen tok Den internasjonale Paralympiske komiteen (IPC).

Gerhard Heiberg er kreftsyk. Her snakker han ut om sykdommen: — Jeg vil leve så lenge jeg lever.

Overrasket

Heiberg mener det er viktig å beskytte rene utøvere, enkeltindivider, også de som kommer fra Russland.

- Jeg håper og tror at de kan være rollemodeller, men jeg er overrasket over hvor mange som kom gjennom det nåløyet til slutt.

- Du bruker selv ordene «beskytte rene utøvere». Har IOC vært flinke nok i dopingkampen?

-  Nei, vi har ikke det. Vi har vært naive og godtroende, og det blir vi straffet for. Jeg har selv vært av den formening at vi kommer nærmere, selv om vi aldri vinner krigen.

Gamle prøver

Heiberg forteller at IOC nå må legge om all tenkning rundt doping, få ny struktur, strengere regler, lengre straffer.

- Dette har fått oss til å tenke på nytt, og det må ikke bli noe venstrehåndsarbeid. Vi skal møtes i begynnelsen av oktober, innkalle til ekstraordinær samling gjennom WADA i 2017, og ha det klart til lekene i Pyeongchang i 2018. Dette må gjøres ordentlig.

-  Prøver så langt tilbake som Beijing 2008 kan felle utøvere. Kan noen føle seg trygge heretter?

-  Nei, vi har funnet nye analysemetoder. Inntil 2015 hadde vi klarert at vi kunne oppbevare prøver i åtte år for å analysere dem om igjen, men fant ut at det var for lite, så vi har økt til 10 år.

FIKK DU MED DEG DETTE? De runde blåmerkene avslører hemmeligheten til USAs OL-lag.

- Vi har en bra ledelse

Nye tester av gamle prøver har ført til at mange har mistet sine medaljer og troverdighet. Flere vil det bli. Heiberg forteller at prøvene fra samtlige russere som deltok i Sotsji vil bli gjennomgått igjen.

- Vi er nødt til å stramme inn, men ikke bare ta utøverne, men også apparatet bak, sier Heiberg.

Selv ble han uten at han visste det oppnevnt til å sitte i en intern granskningskommisjon i Russland. Heiberg er fortsatt i tenkeboksen om han skal si ja til det.

Han vet det vil komme mer, også om nasjoner som heller ikke har ren urin i posen, som Kenya og Etiopia.

- Det er mye å rydde opp i, og vi kan ikke klare det over natten. Det må ikke bli et venstrehåndsarbeid.

- Lekene er noen dager gamle. Hvordan tror du russerne blir tatt imot på arenaene?

- Det tør jeg ikke svare på, fordi jeg vet det ikke. Hadde det vært i Vest-Europa, hadde det blitt buing. Jeg vet ikke hvordan det reageres her.

- Det var demonstrasjoner her i forbindelse med åpningen, men Vest-Europa er mest skeptisk til OL. Frykter du for IOCs fremtid?

- Nei. Da vi fikk Thomas Bach som president og han annonserte Agenda 2020, ble samarbeidet mellom IOC og OL-søkerne mye bedre. Vi er mye mer åpne for innspill og føler at vi har klart å følge med i samfunnsutviklingen. Jeg tror vi skal klare å beholde den plassen som OL tross alt har i folks bevissthet. Intet varemerke på denne jord er så sterkt som de fem olympiske ringene.

- Men IOC får kritikk fra flere hold. Har dere et troverdighetsproblem?

- Jeg er av den formening at jeg og IOC stadig utsetter oss for kritikk og det tåler jeg. Samtidig føler jeg at vi har en bra ledelse og vet hva vi gjør.

Valgt for åtte år

Møtene i Rio er mange for veteranen som nylig ble valgt til IOC-medlem for åtte nye år. Du leste riktig. Åtte år.

- Men jeg skal ikke sitte i så mange år. Det kommer jo inn dette med aldersbegrensning. Jeg har tenkt å trekke meg før det. Jeg tar ett år av gangen, så får vi se.

- Det blir kanskje med deg som med toppidrettsutøvere - det er ikke så lett å forlate arenaen?

- Nei, kommer det fra Heiberg, før han tar flere sekunders tenkepause, og deretter sier: Nok om det.