HERNING: I fjor ble Thorir Hergeirsson overrasket over at det ble EM-gull. Han hadde ikke forventet at et lag med så mange nye spillere skulle slå ut i full blomst så tidlig. Så selv sjefen lar seg forundre litt over at spillere kommer og går, men suksessen består.

I dette mesterskapet har Nederland den beste målvakten, Tess Wester. Så det kan fortsatt være riktig at laget med den beste keeperen vinner. Norge har reddet seg på at Kari Aalvik Grimsbø og Silje Solberg har hatt viktige redninger i avgjørende faser av kampen, men keeperprestasjonene har vært dårligere enn hva vi er vant med.

Så da må det være en del andre forklaringer på at Norge for andre gang på tre mesterskap er i VM-finalen. Her er seks av dem:

  • Kontinuitet

  • Trygghetskultur

  • Lagtanken

  • Involveringen

  • Erfaringen

  • Best trent

Kari Aalvik Grimsbø forteller om begrensningene hun må leve med:

Arne Hole Foto: Magnus Knutsen Bjørke/Aftenposten

Tre trenere på 30 årI engelsk fotball sparker de manageren ved pause hvis laget ligger under. OK, det var en liten overdrivelse, men det er mange eiere med mer penger enn vett. I norsk håndball er den en del penger, men enda mer vett.

Siden Sven Tore Jacobsen brakte Norge inn i verdenseliten i 1986, har Norge hatt tre trenere. Tre trenere på 30 år! Da er du garantert at lærdom lagres og bygges videre på.

Marit Breivik tok over etter Jacobsen, og i 2001 tok hun med seg Hergeirsson som assistent — eller som en del av teamet, slik Breivik prøvde å lære oss. Det er lagtanken som har brakt Norge fra topp til topp. Til tross for et vell av stjerner som har vært innom, har individet aldri blitt større enn laget.

Trøbbel i norsk eliteserieklubb:

Breivik får statue?

Til tross for Marit Breiviks mange bravader, har vi kanskje ikke helt skjønt hvor stor hun var. For det er Breiviks grunntanker som nå føres videre av Hergeirsson. Spillerne skal involveres. Da forstår de bedre hva de er en del av, de lærer å ta mer ansvar og de utvikles raskere. Det hendte at Breivik overlot hele taktikkmøtet til spillerne.

Og spillerne ble kulturbærere. Ting ble lagt til rette for at de kunne være på landslaget så lenge de var gode nok. Nye spillere ble tatt inn i en naturlig tilstrømning. Slik sett har Norge aldri hatt noe stort generasjonsskifte. Det er blitt mer glidende overganger enn hos noen andre.

Mange av våre lesere har lest disse sakene i dag:

Heller ikke til mesterskap har Breivik og Hergeirsson vært redde for å ta med ferskinger for å gi dem smaken av det gode selskap. Om de ikke alltid fikk så mye spilletid, så fikk de se hvor listen lå. Stine Bredal Oftedal ble sendt hjem fra EM i 2010. Fem år senere er hun kaptein. Hadde vi hatt en "Hall of Fame", ville hun vært på vei inn nå.

Norges nye steg

Hergeirsson skal ikke få det på seg at han bare vedlikeholder det Jacobsen og Breivik startet. I mange mesterskap reddet Norge seg på keepere og godt forsvarsspill. Det ga grunnlag for det danskene kanskje var først ute med: lynraske kontringer. De løp fra alle. Nå har mange lært seg mottrekket mot Norges kontringer, hvilket for så vidt ikke er så vanskelig: kontradekking. Det gjelder bare å orke.

Flere og flere har orket mer og mer. I semifinalen orket Romania til og med to ekstraomganger før de ga seg. Og før dem orket Montenegro mye — også da de tok oss etter fire ekstraomganger i EM-finalen 2012. Norges mottrekk har vært å bedre det vi var dårligst på, etablert angrep. Med farten til Veronica Kristiansen, Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk i backrekken har håndballjentene fått en ny dimensjon. De har til og med vist at du ikke trenger å være over 1,80 for å være bakspiller i håndball. Ja, de to sistnevnte har vist at du ikke en gang trenger å være over 1,70!

I ettermiddag stiller Norge med åtte spillere som har VM-gull fra før: Kari Aalvik Grimsbø, Mari Molid, Stine Bredal Oftedal, Ida Alstad, Heidi Løke, Linn Jørum Sulland, Amanda Kurtovic og Camilla Herrem. Støttespillerne Veronica Kristiansen og Nora Mørk prøver på sitt første.

De er omgitt av vinnerkultur.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport.

Hør og abonnér via Itunes på telefonen din her , via desktop her , eller lytt med ett klikk her: