HERNING: Når Norges keeperveteran forbereder seg til VM-finalen mot Nederland i morgen, kommer hun til å starte dagen med en spesialporsjon havregrøt. Mens de andre får i seg frokost med melkeprodukter, må Aalvik Grimsbø styre unna flere matvarer på grunn av laktoseintoleranse.

VIKTIG: Kari Aalvik Grimsbø var god i målet mot Romania fredag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

— Jeg får min egen porsjon havregrøt laget på vann. Jeg er heldigvis ikke så sensitiv som før, men hverdagskosten skal være laktosefri. Jeg må alltid ha et alternativ uten fløte og melk, sier Kari Aalvik Grimsbø (30) til Adresseavisen.

Mistet e-cupfinale

Situasjonen var langt verre for den tidligere Byåsen-keeperen for åtte år siden. Da slet hun med store magesmerter som ekspertene brukte lang tid på å finne årsaken til. Magesmertene gjorde henne ute av stand til å spille flere storkamper for Byåsen på den tida, blant annet europacupfinalen mot Valcea i 2007. — Jeg ble lettet da jeg fikk diagnosen laktoseintoleranse. Nå kan jeg gjøre noe for å bli bedre, sa Aalvik Grimsbø, som da var 22 år.

På lista over nei-mat kom melk, brunost, is, kremoster, grillpølser, yoghurt og sjokolade, for å nevne noe.

KONTROLL PÅ HÅNDBALLANDSLAGET? Ta vår quiz her!

Flere produkter

I dag har hun gode kostholdsrutiner som gjør at hun kan prestere som toppidrettsutøver.

— I utgangspunktet lager jeg maten min selv. Men nå er det kommet mange nye produkter på markedet, så det er lettere nå enn det var i starten, sier hun.

Den gangen beskrev hun seg selv som alt annet enn et husmoremne. Likevel fortalte hun at laget fire brød i slengen som hun frøs ned, samtidig som lærte seg å lage saus fra bunnen av.

— Det går heldigvis mye bedre nå, og jeg kan spise litt is og sjokolade innimellom, sier hun.

Meldt frisk og rask

I Danmark er det imidlertid ikke kostholdet som har skapt mest trøbbel for henne.

VONDT: Kari Aalvik Grimsbø fikk en smell mot Montenegro. Her støttes keeperen av lege Anne Froholdt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Minst tre skudd har sendt henne i bakken i løpet av mesterskapet. Da har det vært godt å ha familien til stede. For etter kampslutt har sønnen Sindre løpt ut på banen og lekt ivrig med mamma.— Det er jo egentlig alt for sent for Sindre å være oppe, men han syns det er kjempemorsomt å se oss spille. Og det er et høydepunkt for ham å springe på banen etterpå, smiler Aalvik Grimsbø.

Før semifinalen mot Romania ble hun meldt frisk og klar av Thorir Hergerirsson. Og det var godt.

For selv om trønderen ikke spilte sin beste kamp, hadde hun avgjørende redninger når kampen sto og vippet. Hennes redning av det rumenske skuddet sekunder før slutt reddet ekstraomganger for Norge.

— Den ballen bare skulle jeg ta, sa Kari Aalvik Grimsbø til Adresseavisen etterpå.