NEDERLAND — POLEN 30-25

HERNING: Nederland fosser frem i VM med en entusiasme og et trøkk som gjør at laget kan gå helt til topps. Tess Wester brakte de franske jentene gråten nær da Nederland vant 28-25 i kvartfinalen.

Semifinalen mot Polen hadde hun avgjort ved pause. Da sto det 15-8 til de oransje, og Wester hadde reddet 53 prosent av skuddene.

Ja vel, det ble en liten nedtur i annen omgang. Da ble Wester bytter ut på stillingen 24-19 13 minutter før slutt. Nederland rodde det hele pent i land og vant 30-25. 22-åringen, som spiller for Bietigheim i Tyskland, toppet keeperstatistikken etter syv kamper med 46 i redningsprosent. Silje Solberg hadde 40 og Kari Aalvik Grimsbø 39.

FINALEKLARE: Tess Wester og resten av nederland jubler semifinaleseieren mot Polen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tapte med 22 mål

For dem som etterlyser flere nasjoner som kan konkurrere om medaljene i damehåndball, kommer Nederland som mer enn et friskt pust – mer en liten storm.

— Jeg husker at vi tapte med 22 mål mot Norge i 2010. I neste mesterskap hadde vi redusert det til 12 mål, sa trener Henk Groener da han skulle presentere laget sitt før semifinalen.

Vi kan legge til at da Norge møtte Nederland til VM-oppkjøring på Gjøvik, var det blitt enda jevnere, 31-28 til Norge.

Nederlands første

Semifinalen i VM var Nederlands første noen gang.

— Vi har prøvd å tenke langsiktig. Da vi kom til VM, hadde vi ingen mål – annet enn å ta en og en kamp. Det er dumt å tenke for langt frem, sa Groner på den samme presentasjonen og hørtes nesten norsk ut. Så har han da også hentet mye inspirasjon hos Norge. Det samme har Jessy Kramer og Lynn Knippenborg. De spiller for Vipers.

I tillegg spiller de to nøkkelspillerne Nycke Groot og Estavana Polman i norsk selskap, henholdsvis sammen med Heidi Løke, Kari Aalvik Grimsbø og Linn Jørum Sulland i Györ og Betina Riegelhuth i Esbjerg.

— I 1997 startet vi «girls with a mission», fortalte Henk Groener.

Nå kan vi fastslå: «Mission almost completed»!