HERNING: Det skulle ha vært semifinale og en fest for 12.000 tilskuere i Boxen. Da det ble plasseringsspill i stedet, gadd ikke det danske publikumet å fylle hallen mer enn halvfull for å se «pigerne» vinne 28–20. * KONTROLL PÅ HÅNDBALLJENTENE? Ta vår quiz her!

TØFFE TAK: Montenegros Durina Jaukovic i duell med Danmarks Pernille Holmsgaard i plasseringskampen fredag. Foto: Jens Dresling/POLFOTO via AP/NTB scanpix

Montenegro hadde ingen ting å spille for fredag, mens Danmark måtte vinne for å få en OL-kvalifisering. Slik så det da også ut i kampen – akkurat som i matchen før. Der var Frankrike klare for OL-kvalifisering, mens Russland måtte vinne. Da ble det selvfølgelig slik. (31-25). Søndag møtes Danmark og Russland til kamp om femteplassen.Grunnen til farsene i plasseringskampene stammer fra samme sted som alt annet uforståelig i håndball, IHF. På grunn av lite gjennomtenkte regler for OL-kvalifiseringen, vil det for noen lag kunne lønne seg å tape.

For Montenegro var plasseringskampen fredag likegyldig, ettersom laget gjennom EM-plasseringen i fjor allerede var sikret OL-kvalik.

KONTROVERSIELL: President i IHF, Hassan Moustafa. Foto: NTB Scanpix

IHF-president Hassan Moustafa satt på tribune og fulgte med. Hele Europa ønsker mannen dit pepper'n gror, men egypteren har sørget for nok støtte fra andre verdensdeler slik at han stadig blir gjenvalgt. OL-kvalifisering er hans påfunn, og hvert fjerde år lurer alle på hvordan den skal foregå.

Vil komme sterkt

For Danmark kom VM på hjemmebane egentlig ett år for tidlig. I tillegg var danskene så uheldige å miste to playmakere. Både Lærke Møller og Lotte Grigel forsvant ut med korsbåndskader.

— Med fullt lag og litt mer tid på seg blir Danmark farlige. Treneren (Klavs Bruun Jørgensen) har heller ikke hatt dem mer enn et halvt år. De er tidlig i utviklingen, sier tidligere landslagsspiller og ekspert for NRK radio, Geir Oustorp.

- Når kan danskene gi Norge konkurranse?

— Om ett år. De har vært gjennom et generasjonsskifte og vil komme sterkt – ikke minst med tanke på at de har en rekruttering av en annen verden. De har imponert i yngremesterskapene i mange år.

- Hvorfor har ikke Norge fått nedtur av å bytte på mannskapet?

— Vi har tatt generasjonsskiftet over tid og vært flinkere til å bytte litt av gangen. Der er det mange som har litt å lære av Norge. Dessuten har vi en vinnerkultur som ingen andre. Thorir (Hergeirsson) har vært med på dette i 14 år og tatt med seg det beste fra Marit (Breivik), sier Oustorp.

Hadde for mye penger

Danmark hadde en fantastisk periode i internasjonal håndball og tok tre OL-gull på rad fra 1996. I samme periode måtte Norge nøye seg med én bronse, i Sydney 2000. Så kan man si at for mye penger i dansk klubbhåndball ødela for landslaget. De danske klubbene kunne tilby mer penger enn noen andre og trakk til seg verdens beste spillere – også mange fra Norge.

Danmarks Trine Østergaard Jensen i duell med Valentina Ardean Elisei fra Romania. Sistnevntes lag gikk seirende ut av kvartfinalen i Herning. Foto: Reuters

Men med mange utlendinger i sentrale posisjoner på lagene fikk ikke de danske talentene slippe til så mye som de burde – i alle fall ikke ut fra landslagets synspunkt. Men klubbene gjorde det godt. Fra 2003/2004 til 2009/2010 vant danske klubber Champions League seks av syv ganger. Først ute var Slagelse, er Anja Andersen var trener og Cecilie Leganger sto i mål.Slagelse vant tre titler før klubben falt sammen som et korthus. Også Viborg, der mange norske spillere har vært innom – blant andre søstrene Katrine Lunde og Kristine Lunde Borgersen – tok tre titler.

Samme feil igjen?

Pengene er kommet litt tilbake i dansk klubbhåndball, men ikke på samme måte som før, sier Linn Gossé, som spiller for Randers.

— Det er ikke de lønningene som var tidligere. Nå er det mer sunn økonomi i klubbene. Du finner ikke lenger serbere, brasilianere og folk fra "alle" land. Nå er det mest skandinaver, forteller Gossé, som tror danskene må få bedre fysikk for å hamle opp med Norge.

— Men det kan de jo få under Bruun Jørgensen. Det skal bli spennende å se dem det neste året, sier Heggedals-jenta.

I dag har Sverige hele 12 fra 28-mannstroppen i Danmark, mens Norges landslagstropp har Silje Solberg, Camilla Herrem, Betina Riegelhuth og Veronica Kristiansen i landet som fant opp håndballen. Tar vi med alle fra 28-mannstroppen, er også Linn Gossé og Maja Jakobsen i VM-landet, mens Kari Aalvik Grimsbø og Ida Alstad var der forrige sesong.

— Det blir spennende å se hvordan det går med Norge når Heidi Løke gir seg. Selv om Pernille Wibe har hatt et godt VM, finnes det ingen som Løke i hele verden. Skal hun hjem og få barn etter OL, vil det merkes godt, sier Oustorp.

Så godt at Danmark slår oss i EM i Sverige neste år?