Nederland har spilt seg fram til en historisk semifinale i VM. Landet med 50.000 håndballspillere møter Polen i Herning i kveld.

— Jeg snakker mye med det norske trenerteamet. De har sagt at de har ventet på at vi skal lykkes i mesterskap, sier Groener til Adresseavisen.

Nå er han kun én kamp unna det store målet, og mener suksessen skyldes at de evner å ta en kamp om gangen.

Tapte med 22 mål

Han ble landslagssjef for kvinnene i 2009, og husker godt det første møtet mellom Nederland og Norge. Den kampen var slettes ikke jevnspilt slik det var da de to lagene møttes i firenasjonersturneringen på Hamar før VM. Da ble resultatet 31-28 i favør Norge.

— Vi tapte med 22 mål i 2010 og fikk oss en stor håndball-lekse. I neste mesterskap tapte vi med 12 mål. Vi kommer stadig nærmere, og nå håper jeg at vi møtes igjen. Og da snakker jeg ikke om bronsefinale, smiler suksesstreneren som kan vise til 209 landskamper for Nederland selv.

Han finner stor inspirasjon i det norske landslagets håndballsuksess, og har en klar oppfatning av hvordan håndball skal spilles:

— Vi skal spille dynamisk, rask og kreativ håndball. Det skal være fysisk håndball, og vi skal jobbe sammen som et lag.

Perfekt VM

I VM har Nederland fått muligheten til å spille seg i form.

— Vi møtte svak motstand mot Kina og fikk varmet opp. Så spilte vi bra mot Angola, mens vi hadde problemer mot Sverige. Men vi har spilt på oss selvtillit, og mot Frankrike spilte vi en nesten perfekt kamp, sier treneren.

I den kampen fikk keeper Tess Wester sitt internasjonale gjennombrudd. Den 23 år gamle Team Esbjerg-spilleren drev de franske skytterne til vanvidd med storspill mellom stengene.

— Det var hennes store kamp i kombinasjon med et godt forsvar. Det var som en drøm, og vi vil ikke våkne ennå, sier Henk Groener.