HERNING (Aftenposten): Thorir Hergeirsson har liten erfaring med å ombestille billetter og dra hjem før moroa er slutt. Han har vært med å ta medalje 14 ganger på 14 år!

Det begynte med Sven Tore Jacobsen. Bronse i håndball-VM 1986. Men hvem skulle tro at det skulle fortsette slik at Norge i 2015 er tidenes beste håndballnasjon på kvinnesiden?

– Kontinuitet, starter Hergeirsson med når han skal forklare eventyret han har vært med på. Først som assistent for Marit Breivik fra 2001 til 2009. Skjønt assistent er et ord bare pressen bruker. Landslagsledelsen er et team. Det innførte Marit Breivik. Men én må bestemme mest, og det har islendingen gjort siden Brevik ga seg.

– Kontinuitet blant spillere, trenere og lederskap. Vi prøver å gi spillerne mulighet for å være med lenge på landslaget. Og så er vi metodiske fra spillerne er 15 år. Det går en rød tråd gjennom hele opplegget.

Er sin egen trener

Norges backstjerne Nora Mørk i diskusjon med landslagssjef Thorir Hergeirsson. Foto: NTB scanpix

Verdenspressen – i alle fall fra fem land – lytter på pressekonferansen når islendingen svarer på spørsmålet Aftenposten har stilt. For det er klart de lurer. Hvordan kan et land med fem millioner innbyggere nærmest ha abonnement på å spille om medaljer. Mens Russland, med 143 millioner, har sine oppturer og nedturer.

– Vi har spillere som tar ansvar for sin egen utvikling. De er sin egen trener, fortsetter Hergeirsson – og gir gjerne tipset videre til sidemannen ved podiet, svensken Tomas Ryde som trener semifinalemotstander Romania.

Tre av de fire trenerne for semifinalelagene er nordiske. Foruten de to nevnte, er danske Kim Mikkelsen sjef for Polen.

– Andre kulturer har også vunnet mye. Vi skal ikke påberope oss at vi er bedre enn alle andre. Hver og en får stå for sin filosofi og bygge ut fra det. Men det er jo litt morsomt med tre nordiske, sier Hergeirsson.

Involverer alle

Det var litt skepsis i deler av håndballmiljøet da Hergeirsson skulle overta etter Breivik. Ansette assistenten, var ikke det litt for enkelt? Var det ikke først og fremst Breiviks fortjeneste at vi hadde vunnet så mye?

Nå skal du lete godt for å finne kritikere til Hergeirsson. Både som trener og lagleder høster han lovord.

– Han er flink til å trekke inn nye spillere og gi dem ansvar. Se bare på bruken av Marta Tomac i VM. Hun hadde tre landskamper før hun kom til VM. Der blir hun sendte innpå også i perioder hvor kampene står og vippet, sier tidligere herrelandslagstrener Gunnar Pettersen.

Involvering og ansvar. Det er nøkkelbegreper. Blir du involvert, lærer du fortere.

Går det dårlig for noen spillere og selvtilliten sitter igjen i klisteret, er Hergeirsson flink til å løfte jentene opp igjen. Det gjør han ved å vise tillit. Og han beholder roen i time out-ene.

Alle er "gode"

Journalistene smiler litt når landslagssjefen uttaler seg om kålrabilagene. Kan ikke mannen si at dette blir lett match? Aldri! Og han har fått jentene inn på det samme sporet. Ikke engang Puerto Rico får noen til å trekke på smilebåndet.

– Det er lurt å ta alle kampene på alvor. Det kjennetegner Larvik også. Slipper du deg ned i de lette kampene, er det ikke så lett å komme opp igjen, sier Gunnar Pettersen.

Fredag kveld er ikke undervurdering et ord som blir nevnt av noen. Islendingen fastslår at Romania har spilt seg opp gjennom mesterskapet.

Det har Thorir Hergeirsson også.

Som alltid.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: