NORGE — ROMANIA 35-33 (27-27, 17-14) etter ekstraomganger

HERNING: Alstad ville ta straffene da det kokte som mest i Boxen i Herning fredag kveld.

— La meg si det sånn at jeg smilte litt ekstra til Thorir, sier Ida Alstad. Veteranen gikk foran da semifinalen mot Romania gikk til ekstraomganger.

Mens Nora Mørk og Amanda Kurtovic bommet fra straffemerket tidligere i kampen, var Ida tryggheten selv.

Har selvtillit fra straffemerket

RUTINERT: Ida Alstad satte inn viktige straffekast for Norge i kampens siste fase. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

— Du må trene på ta straffer, og du må ha selvtillit og ville at den skal inn. Det var en periode i høst at jeg følte at jeg bommet på mye, men i det siste har jeg satt alle og da tenkte jeg at det skal jeg i dag også. For denne keeperen har aldri sett en video av meg ta straffe det siste året, smiler Byåsen-spilleren.Først i høst begynte hun å spille for Byåsen etter akillesskaden i romjula i fjor.

Tålmodig matching og opptrening har gjort henne i stand til å bidra i siste del av VM for Norge, først og fremst som forsvarsspiller. Hun scoret sine første VM-mål da hun sendte Norge i ledelsen 30-28 i andre ekstraomgang, og etterpå sørget hun for at det sto 34-32 i favør Norge på lystavla. Norge vant til slutt 35-33 og møter overraskelsen Nederland i VM-finalen søndag.

KONTROLL PÅ HÅNDBALLJENTENE? Ta vår quiz her!

- Ikke bekymret

Camilla Herrem er glad for å ha Alstad i troppen.

NY FINALE: Camilla Herrem satte inn Norges siste scoring i semifinalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

— Jeg var ikke det grann bekymret da Ida skulle ta straffen. Hun tar de to viktigste straffene og er iskald. Og så er det deilig å ha Ida som en sånn ro i forsvar også, sier Herrem.Kari Aalvik Grimsbø fikk ikke med seg at Ida tok Norges straffekast i ekstraomgangene, men når hun hører hva som skjedde, er hun full av lovord.

— Jeg fikk ikke med meg det. Det eneste fokuset jeg hadde var å ta ballene som kom. Jeg går i min egen boble. Men det er fantastisk av Ida å score. Det viser styrken hennes, sier Aalvik Grimsbø som selv sørget for at kampen gikk til ekstraomganger med en avgjørende redning sekunder før slutt.

— Jeg så ikke på klokka. Det eneste fokuset mitt var at den ballen var min, sier hun.

«Røde» Mari gjemte seg

En som måtte se dramatikken fra tribunen, var Mari Molid. Med tre utvisninger ble hun sendt av banen med rødt kort.

— Jeg måtte holde hendene foran ansiktet og se mellom fingrene da Ida skjøt. Jeg var så nervøs, sier Molid og legger til:

— Ida har vært med i mange mesterskap og har mye erfaring. Hun kom inn i troppen med trygghet og er ikke redd for å si meningene sine. Det tror jeg er viktig,

Marit Breivik så dramatikken fra tribunen.

— Ida var helt avgjørende, var dommen over Alstad fra den tidligere landslagssjefen.

Og lurer du på hva som er hemmeligheten bak Idas straffeskyting?

— Jeg fikk et råd fra Geir Oustorp da han var Byåsen-trener. Han sa til meg: - Ikke tenk, bare skyt, sier Ida Alstad.