Vi som trodde at norsk fotball egentlig er bra til sitt bruk, fikk flere kilevinker under pressekonferansen på Ullevaal.Vi er vel for sidrumpete. For her var det nye tanker.

Alt vi ikke visste

Forskjellen på topp og bunn i den norske eliteserien er så diger at et stort antall kamper er uinteressante (vår innvending: mens trenerne sier at alle kan slå alle, så jevn er serien).

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Det er et problem at cupfinalen arrangeres om høsten, for det kolliderer med serieinnspurten når det gjelder interesse (mens cupfinalen i november er en årlig fest).Norsk fotballungdom rømmer til utlandet fordi norsk fotball er så dårlig (mens de fleste sitter på en benk nede i Europa).

Den norske serieordningen ødelegger både tilskuer— og TV-interessen (mens den var på topp for kort tid siden, med samme seriesystem).

Seriøst arbeid

De som har jobbet med forslagene til ny serieordning, skal uansett ha ros for en meget grundig jobb. Modellene kommer til å bli diskutert med et visst engasjement, for å si det mildt. Dette går rett inn i sjelen til den fotballinteresserte nordmann.

Det viktigste med ny serieordning er å bedre kvaliteten på norsk fotball. Men er det virkelig seriemodellen som er problemet?

Heldigvis kom lederen, den gamle VIF-kjempen Jo Bergsvand, en klok mann, med den nødvendige presisering. Ny serieordning er bare ett av flere mulige tiltak for å bedre kvaliteten på norsk klubbfotball, og ikke det viktigste heller.

Hva vi savner? Det Stabæk-leder Ingebrigt Steen Jensen beskriver som «hardt arbeid, energi, entusiasme og kompetanse». Men det lå ikke i seriekomiteens mandat og burde heller ikke gjøre det.

Enkelt svar

Da trenere, klubbledere og toppfotballsjef diskuterte etter europacupflausen tidligere i høst, var kutt i serien det som kom opp.

14A.JPG

Vi kynikere spurte hvordan Vålerenga og Rosenborg kan bli bedre ved å slippe å spille mot Brann og Sandnes Ulf. Og vi minnet om at det var nettopp kvalitet som var utgangspunktet da 16-klubbserien ble innført. Lengre sesong og flere obligatoriske kamper gir bedre kvalitet.Spørsmålet er om vi heller bør si at vi trenger et seriesystem som gir størst mulig publikumsinteresse – og dermed bedre økonomi. Vi kan la være å tro at norsk klubbfotball blir noe særlig bedre av å dele inn lagene i puljer under veis i sesongen.

Klare tall

MODELL 14B: Svært lik modellen over, men med nedrykksserie og to færre lag i ecupkvalik. Foto: Faksimile

Til det siste er talsmannen for konsulentene i nederlandske Hypercube klar: «Flere stadier i sesongen gir bedre konkurranse og bedre fotball».De vet det nok, for de vet også at Norge vil klatre 5-10 plasser på UEFA-rankingen, at inntektene vil øke med 150 millioner kroner, at antall tilskuere vil gå opp med 5-10 % for de små klubbene og 10-20% for større klubber, og at antall TV-seere vil øke med 8-10 %.

Hvordan de vet det? Om det skjønner jeg like lite som de norske fotballtilskuerne vil gjøre dersom vi innfører en serieordning modell 14A eller 14B (se spalten ved siden av).

12 LAG: Lars Tjærnås går inn for at fire lag må bort fra eliteserien. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

Nei, hvis vi på død og liv må endre en serieordning som alle forstår og alle mener er rettferdig, så velg for all del modell 12. Den kan bli bra. Den har ikke andre svakheter enn at nedrykkserien med de seks svakeste lagene vil bli en tilnærmet parodi.