Stavanger/Oslo (Aftenbladet): — Jeg tror nok vi er positive til at antall lag reduseres. Om det blir 12 eller 14 lag må vi ta en diskusjon på, sier Viking-direktør Arne Larsen Økland til Aftenbladet.

I tillegg til å redusere antall lag anbefaler Norsk Toppfotball at det innføres en sluttspillmodell i eliteserien for menn.

Forslagene ble presentert på en pressekonferanse i Oslo torsdag. Norsk Toppfotball (NTF) har i samarbeid med det nederlandske konsulentselskapet Hypercube sett på hvordan kvaliteten i norsk toppfotball kan forbedres.

— Det er tydelig at det er lagt ned et veldig grundig arbeid.

Tre alternativer

For eliteserien ble det anbefalt tre ulike modeller med henholdsvis 12, 14 og 14 lag (se faktaboks). Alle tre modellene med sluttspill på slutten av sesongen. Det foreslås også å innføre et nytt nivå bestående av to avdelinger mellom dagens 1. og 2. divisjon.

— Akkurat nå er det for tidlig å si hva slags modell vi i Viking er for. Vi skal ha en grundig diskusjon på dette og deretter levere vårt svar senest 26. november, sier Økland.

— Vi har ikke gjort oss opp noen mening. Nå skal vi ta forslagene tilbake til styret og diskutere det der. Det finnes også et fjerde alternativ i å beholde dagens system, sier Espedal.

Cupstart i august?

Samtidig uttalte Pieter Nieuwenhuis i Hypercube at prosjektgruppen anbefaler ligaen å holde seg til det nåværende kalendersystemet. Det har vært vurdert om man – i likhet med andre europeiske ligaer – burde starte sesongen i august og avslutte i mai.

— Jeg synes det høres fornuftig ut å ikke endre på kalendersystemet. Sesongen vil ikke la seg gjennomføre om vi spiller vinterstid. I tillegg vil man da oppleve sterk konkurranse fra skisporten, sier Økland.

Derimot anbefalte gruppen at fotball-NM kan starte i august med en terminliste der kvart- og semifinaler samt finale spiller på våren.

Rapporten ble presentert til Norsk Toppfotballs medlemsklubber tidligere torsdag. I løpet av november skal de gi tilbakemelding på de foreslåtte modellene. Senere skal styret i NTF gi sin anbefaling til Toppfotballutvalget (TFU).

Tøft overgangsår

Skulle norsk fotball velge å gå for ett av de tre alternativene, kan det de neste sesongene bli tøft for Sandnes Ulf å rykke opp igjen til eliteserien, eller å beholde plassen i eliteserien etter et eventuelt opprykk.

På grunn av den nåværende TV-avtalen, vil 2017-sesongen bli den første sesongen med et eventuelt nytt ligasystem. Det betyr at 2016-sesongen blir et overgangsår.

Da vil kun ett lag fra 1. divisjon rykke opp til eliteserien, og avhengig av hvilken modell som velges vil fem (B12) eller tre (14A, 14B) lag rykke direkte ned fra eliteserien.

I overgangsåret for alle modellene er det lagt inn at kvalifiseringen mellom eliteserien og 1. divisjon bli lik som i dag. Slik at i 2016 kan i beste fall to lag rykke opp fra 1. divisjon og i verste fall seks eller fire lag rykke ned fra eliteserien.

Pieter Nieuwenhius i Hypercube tror det er mest sannsynlig at klubbene velger et av alternativene med 14 lag.

— Det er ikke så stor forskjell, men alternativene med 14 lag er nok mer sannsynlige med tanke på at det å kvitte seg med fem lag kan bli problematisk, sier han til NTB.

Fakta

Modellene:

  1. Model 12: 12 lag. Etter normal runde, hvor alle spiller mot alle hjemme/borte, deles det inn i to grupper à seks lag hvor man igjen spiller mot hverandre.

  2. Modell 14A: 14 lag. Etter normal runde, hvor alle spiller mot alle, vil de fire øverste lagene gå inn i en gruppe som spiller om hvem som blir seriemester. De midterste åtte går inn i en cupløsning, som gir vinneren mulighet til å kvalifisere seg for europacupspill. De nederste to kjemper mot nedrykk.

  3. Modell 14B: 14 lag. Nesten lik modell som alternativ 2, men der de seks midterste lagene spiller om sjansen til å kvalifisere seg til europacup, mens de fire nederste spiller mot nedrykk.