Cupfinale på våren, 12 eller 14 lag i eliteserien og seriesluttspill er blant flere kontroversielle forslag som kan bli hverdagen for norsk fotball.

Jo Bergsvand (Norsk Toppfotball) og Pieter Nieuwenhuis (Hypercube) har arbeidet frem rapporten om norsk ligafotballs fremtid. Foto: Thomas Torjusen

Torsdag presenterte Norsk Toppfotball, Norges Fotballforbund og analyseselskapet Hypercube sin utredning for norsk fotballs strukturelle fremtid.

Toppfotballutredningen vil ha færre lag, innføre sluttspill i serien og cupfinale om våren.

Her er de viktigste endringene:

  • Cupfinale på våren

  • 12 eller 14 lag i eliteserien

  • Sluttspill i serien

  • Ny divisjon mellom 1. og 2. divisjon med to avdelinger

Rapporten foreslår tre ulike seriesystemer for eliteserien. Ett med 12 lag og to med 14 lag i toppdivisjonen. Alle tre har vesentlige endringer fra i dag. Det foreslås ulike sluttspillordninger, både i toppen, midten og bunnen av tabellen i de tre systemene.

Nytt seriesystem må vedtas på Fotballtinget etter nyttår, og 2015 kan eventuelt bli overgangsår.

Flere kamper

Serien består av 12 lag, og deles i to etter dobbelt serie. Lagene tar med seg halvparten av poengene til en mesterskaps- og en nedrykksserie.

Sluttspill i serien er grunnen til at de vil flytte cupfinalen, slik at Ullevaal-festen ikke konkurrerer om oppmerksomheten mot de viktige kampene i eliteseriesluttspillet.

Det enkleste forslaget er en 12-klubbsserie, der alle først møtes hjemme og borte, før serien deles i to. Så spiller de seks beste ny dobbelserie for å avgjøre hvem som vinner serien, mens de seks dårligste spiller nedrykksserie, der bunnlaget rykker ned og de to neste spiller kvalik mot lag 2 og 3 i 1. divisjon.

Lagene beholder halvparten av poengene de samlet sammen i grunnspillet, ifølge forslaget. Ordningen medfører 32 seriekamper for alle lag, noe utvalget anser som ideelt.

Her begynner det egentlig når serien er ferdigspilt, med mesterskapsserie på fire lag, og kvalifiseringer for både ecup og nedrykk. Foto: Faksimile

De to 14-lagsforslagene er langt mer komplekse. Felles for dem begge er at grunnserien teller 26 omganger. Så skal de fire beste lagene spille sluttspill om seriemesterskapet. I det ene forslaget spiller de to nederste nedrykkskvalik, mens i det andre må hele fire lag gjøre det. I det ene forslaget skal lagene 5-12 spille en turnering om en ekstra Europa League-plass. I det andre får kun lagene 5-10 være med på det.Felles for alle forslagene er at det blir en rekke kamper etter at den ordinære serien er avsluttet, og at seier i grunnserien ikke gjør deg til seriemester.

– Uansett forbedring

«Uansett hvilket alternativ som velges, vil det bli en stor forbedring fra det nåværende formatet,» står det i rapporten. Den mener å vite at det vil gi norsk fotball bedre ranking internasjonalt, større publikumstilstrømning, mer TV-publikum og dermed høyere inntekter.

Totalt mener utvalget at alternativet med 12 lag kommer best ut, men de foreslår at norsk fotball bruker november på å utrede de tre alternativene.

MODELL 14B: Svært lik modellen over, men med nedrykksserie og to færre lag i ecupkvalik. Foto: Faksimile

I dag rykker fire lag ned fra 1. divisjon hver høst. Det, konkluderer utredningen, er for mange. Derfor, og for å spisse konkurransen, foreslår de et nytt liganivå med to avdelinger mellom dagens 1. divisjon og de fire 2.-divisjonsavdelingene.Bortsett fra i eliteserien foreslår utredningen ingen endringer i serieformatet. I de andre divisjonene skal det fremdeles spilles dobbel serie.

  • Utvalget har bestått av Jo Bergsvand (leder, Norsk Toppfotball), Are Hokstad (Norges Fotballforbund), Dag Halvorsen (Divisjonsforeningen 02), Kenneth Karlsen (Mjøndalen), Roald Bruun-Hanssen (Brann), Tarje Jacobsen (Molde), Egil Mundal (Sogndal), Espen Olafsen (Toppfotballsenteret), Hallbjørn Saunes (Footbalmedia), Pieter Nieuwenhuis (Hypercube) og Erik van Spanje (Hypercube).