Torsdag la Toppfotballutredningen frem sine forslag til hvordan norsk fotball skal bli bedre. Utvalget kom frem til tre ulike forslag, ett med 12 lag i eliteserien og to med 14 lag i øverste divisjon.

– Jeg foretrekker alternativet med 12 lag i de to øverste divisjonene. Det gir den enkleste strukturen, og en spissing som flere vil tjene på, sier Tjærnås.

Samtidig minner han om at hvordan ligasesongen ser ut ikke er alfa omega når det gjelder å utvikle fotballen.

– Å endre ligastrukturen er viktig, men kan uansett aldri erstatte det aller viktigste for å gjøre norsk fotball bedre. Det viktigste vil alltid være innholdet i hverdagen, kamp og trening, fra start til slutt i karrieren, sier Tjærnås.

Roser utvalget

Han tror færre lag vil gi flere spennende kamper.

– Det vil gjøre det mer attraktivt å gå på kamp, fordi flere kamper betyr mer. Hvor viktig det aspektet er så vi senest i helgen, med fulle hus i Bergen og Skien. Hadde dette vært hjemmekamper uten stor betydning hadde det garantert vært glissent på tribunen, sier Tjærnås.

Redaktør for 100% Sport og kommentator, Bertil Valderhaug, roser utvalget for jobben som er gjort:

– Norsk Toppfotball har gått skikkelig grundig til verks. Alle steiner er blitt snudd. Når Hybercube foreslår kutt fra 16 til 14 eller 12 lag, er det fordi de er trygge på at dette vil heve norsk fotball på flere områder. Jeg vil tro at det vil bli en endring til det bedre og at norsk fotball med dette kan få bedre resultater og større økonomisk bærekraft, sier Valderhaug.

Vil beholde høstfinale

Sportsredaktøren har sammen med Aftenpostens Kurt Haugli, Dagbladets Morten Pedersen og CMores Kenneth Fredheim har hatt møte med representantene fra Hybercube og Norsk Toppfotballs Jo Bergsvand. Dette som et ledd i prosessen frem mot dagens forslag. De som bryr seg om Norsk Fotball skulle involveres og intervjues. Derfor var Valderhaug og de tre andre representantene fra pressen invitert til å komme med sitt syn.

– Dette er spennende forslag som absolutt ikke basert på synsing, sier Bertil Valderhaug.

Tjærnås er ingen fan av å gjøre om cupen til høst-vår.

– Jeg ser ikke det store poenget med å flytte cupfinalen til mai. Jeg kjenner argumentene, men akkurat her vil jeg beholde cupfinalen ,som den institusjonene den er, på slutten av sesongen, sier Tjærnås, som også er fornøyd med utredningen.

– Jeg vil gi ros til NFT og NFF her. Jeg har kjent til prosessen en stund, og vet den har vært veldig grundig, og ledet av noen som kan vise til gode resultater i andre ligaer etter samme type jobb, sier han.