Det var knyttet stor spenning til hva det nederlanske selskapet Hypercube ville konkludere med etter at de har gransket ligastrukturen i norsk fotball. Torsdag la selskapet og Norsk Toppfotball (NTF) fram rapporten som er utarbeidet. Der ble det foreslått tre forskjellige ligamodeller for eliteserien — alle med en form for sluttspill.

  • Alternativ 1: 12 lag. Etter dobbel serie deles ligaen og poengene halveres. De øverste seks møter hverandre to ganger og spiller om seriemesterskapet, de seks nederste møtes på samme måte og spiller for å unngå nedrykk

  • Alternativ 2: 14 lag. Alle møtes i dobbel serie. Serien deles så i tre. De fire øverste spiller sluttspill om seriemesterskap, de åtte i midten om europacupplass, og de to nederste for å unngå nedrykk

  • Alternativ 3: 14 lag. Alle møtes i dobbel serie. Serien deles så i tre. De fire øverste spiller sluttspill om seriemesterskap, de seks i midten om europaligaplass i sluttspillformat, og de fire nederste for å unngå nedrykk.

At man skal gå bort fra en normal seriemodell og over til sluttspill er noe som vil være nytt og uvant. Flere har da også uttrykt seg skeptisk. En som ikke umiddelbart jubler for Hypercubes forslag er NRKs mangeårige fotballkommentator Arne Scheie.

— For meg er det et stort tankekors at vi skal ha sluttspill, når de ikke har det i noen av de store ligaene, som jo tross alt lykkes med å drive slik. Jeg er nok litt konservativ her. Men jeg mener også at det må være en fordel at toppfotballen blir spredd i landet, og at så mange som mulig kan få oppleve den, sier Scheie til Aftenposten.no.

Lettfattelig

— Det sies jo at fotball er et enkelt og lettfattelig spill, og jeg mener ligasystemet bør være det samme, legger han til.

I de tre foreslåtte modellene fra Hybercube er det to som vil redusere til 14 lag. I det siste er det redusert til 12 lag, men samtidig med en enklere sluttspillmodell enn de to andre.

— Jeg sier ikke nødvendigvis at det må være 16 lag i serien, slik det er i dag. Kanskje er 14 lag det riktige. Men jeg mener det bør være lettfattelig for publikum. Det er det jo når alle møtes to ganger, og så gjøres tabellen opp, mener Scheie.

Arne Scheie har i flere tiår kommentert cupfinalen for NRK. I forslaget fra nederlandske Hypercube er det lagt inn at cupen skal spilles høst/vår, noe som betyr at cupfinalen vil bli spilt i april eller mai. Det har fått mange til å reagere.

Begrunnelsen er at man mener en flytting til høst/vår for norsk fotball som helhet ville hatt flere positive effekter. Men som det har vært påpekt før vil ikke det være gunstig med klimaet i Norge at det ikke skal spilles kamper på sommeren, når forholdene er klart best. Derfor anbefales ikke at serien endres til å spille med start på høsten. Isteden vil man gjøres det med cupen.

Skeptisk til finale i mai

Det begrunnes blant annet med at man da vil skape to spenningstopper i norsk fotball — cupen om våren og kamp om seriemesterskap og nedrykk på høsten - i motsetning til i dag, hvor spenningsutløsningen kommer på høsten i både cup og serie.

Arne Scheie har kommentert flere titalls cupfinaler. Han ønsker ikke at finalen skal spilles i mai. Foto: KIM NYGÅRD

Scheie sier at han ble overrasket over å høre at en flytting av cupfinalen til våren er anbefalt i rapporten fra Hypercube.— Det er jo en grunn til at cupfinalen på høsten er den mest interessante kampen i norsk fotball. Jeg tror cupen lever godt slik som den er i dag, selv om cupfinalen kanskje har blitt flyttet litt for seint utpå høsten, den er jo ennå 2 1/2 uke unna. Men det er min eneste innvending mot cupen. Det er veldig viktig med den profilen cupen har med 17.-maistemning og de store mot de små i de tidlige rundene. Så avtar interessen jo litt, men cupfinalen er jo en kamp hvor man som regel kunne solgt 60-70.000 seter på Ullevaal. Jeg er veldig skeptisk til å endre tradisjonen med cupfinale på høsten, som vi har hatt helt siden 1902, sier den tidligere kommentatoren.

Glad for helgefotball

Hos supporterne har man merket seg at Hypercube langt på vei støtter opp om at fotballen bør spilles i helgene og minst mulig spredt på ulike tidspunkt. Det er en sak Norsk Supporterallianse (NSA) har kjempet for de siste årene, og som man er glad for at har blitt foreslått fra det nederlandske selskapet.

— Vi er veldig glade for at Hypercube deler oppfatningen vår om forutsigbarhet og om at fotballen helst bør spilles i helgene, sier NSAs talsmann Bjørnar Posse Sandboe til Aftenposten.

NSA ber folk sette seg inn i forslagene som er lagt fram i den ferske rapporten før man slakter de som for radikale.

— De foreslåtte endringene er jo noe som rører litt ved den tradisjonelle fotballsupporteren. Men jeg håper folk vil ha litt is i magen og se på hva forslagene betyr. Vi i NSA tar ikke standpunkt til hvilket forslag som er det beste, det må de tenkende hodene i norsk fotball gjøre. Men det er et grundig og langsiktig arbeid som er lagt ned allerede, og vi skylder å sette oss inn i hva forslagene betyr, sier Sandboe.

Sandboe tror heller ikke det nødvendigvis vil være negativt at cupfinalen spilles på en tid hvor T-skjorte og shorts kan være riktig bekledning.

— Det er jo en sak å vende seg til. Det har jo i alle år vært slik at det er ved cupfinalen man topper sesongen. Samtidig opplever vi at det ikke er veldig mange andre enn de som sympatiserer med cupfinalelagene som følger med. Vi må hvertfall våge å tenke nytt, selv om jeg som alle andre er vokst opp med at det er kaldt og snart julaften når cupfinalen spilles.

Sandboe er talsmann for supporterne, men er selv Stabæk-supporter. Hans lag er ett av flere som trolig må forberede seg på færre sesonger på øverste nivå om antallet lag blir redusert til 12 eller 14. — Det er naturlig at en tilhenger som vil oppleve at sitt lag må flytte ett hakk ned er misfornøyd. Men dette er et arbeid for å heve norsk fotball generelt. Gitt at man får den positive effekten som er anslått, så tror jeg også en klubb som må ned et hakk vil kunne komme godt ut av det, så lenge norsk fotball generelt blir hevet, mener talsmannen.

Ny divisjon

For seriene under eliteserien vil det blir spilt etter samme modell som i dag, med dobbel serie og uten sluttspill. Men i forslaget fra Hypercube ligger det inne at man ønsker å lage en ny divisjon, med to avdelinger, under dagens 1.-divisjon. Dermed vil nåværende 2.-divisjon (nivå tree) med fire avdelinger, bli til nivå fire.

Dermed vil dagens 1+2+4-struktur (antall divisjoner på de forskjellige nivåene i norsk toppfotball) bli til 1+1+2+4 om Hypercubes forslag blir gjennomført. De har sett på flere ulike strukturer, og kommet fram til at det foreslåtte vil både være positivt for sportslig kvalitet, styrkeforhold mellom lagene og for hvordan opp— og nedrykk gjennomføres.

Rapporten er nå sendt ut til klubbene. De skal komme med sin tilbakemelding til NTF i slutten av november.