Rbk junior - Aston VillaErik Hoftun, i pausen av kampen Foto: VEGARD EGGEN
Lerkendal:Knut Torbjørn Eggen på jobb igjen Original: Lerkendal:Knut Torbjørn Eggen på jobb igjen Foto: TERJE VISNES
Oslo 20120301.Begravelsen til Knut Torbjørn Eggen ved Rygge kirkeFoto: Anette Karlsen / Scanpix Foto: Karlsen, Anette
Oslo 20120301.Begravelsen til Knut Torbjørn Eggen ved Rygge kirkeFoto: Anette Karlsen / Scanpix Foto: Karlsen, Anette

Sportssjefen i Rosenborg, Erik Hoftun, var en av dem som talte i Knut Torbjørn Eggens begravelse. Han tok et gripende farvel med en nær venn og tidligere kollega. Han tegnet et bilde av en person som tok alle under sine vinger.

— Jeg traff deg første gang i 1990. Jeg trente en uke med RBK, og husker den gode feedbacken du ga en usikker kar fra nabobygda Kyrksæterøra. Slik var du: du gjorde ingen forskjell uansett om det var stjerna på laget eller en unggutt.

— Du var full av engasjement, og hadde stor kunnskap. Vi hadde mange fine diskusjoner.

— Mange i RBK har satt spor eter seg. Du har satt dype spor, Knut Torbjørn, sa Hoftun i en sterk minnetale til en fullsatt Rygge kirke.

Les også:

Samlet i sorgen

Knut Torbjørn Eggen ble 51 år gammel. Han var en kjent og kjær fotballtrener, tidligere fotballspiller, lærer, TV-kommentator og ikke minst ektemann og far til to.

Viasat-kommentator Roar Stokke jobbet tett med Eggen de siste årene.

- Vi har mistet et forbilde! I forhold til hvordan vi bør være mot hverandre. Og også i fotballen. Der den er blitt veldig kapitalistisk, var ditt fokus humankapitalen, å utvikle spillere.

— Jeg lærte uendelig mye av deg, også da jeg kom inn i TV. Du var stemmen fra Milano, Dortmund og Lerkendal. Du var en fryd å jobbe med. Samhandling i praksis, fortalte Stokke i kirken.

Kisten ble båret ut til hymnen Amazing grace. Også den velkjente sangen You'll never walk alone ble spilt under begravelsen.

Faren Nils Arne Eggen tok en følelsesladet avskjed.

— Jeg må si det er tungt og trist å stå her og si farvel. Men det er slik, at om livet alltid er lyst, ser vi ikke stjernene

Samtidig med sin lange karriere innen fotball har Knut Torbjørn Eggen slitt med psykiske problemer, noe han har vært åpen om. Han holdt mange foredrag om sin sykdom, og møtte stor anerkjennelse for sin åpenhet om temaet.

— Vi har stor respekt for sykdommen og de smertefulle kreftene som herjet med deg. Til slutt ble smerten så stor at angsten for å leve ble større enn angsten for å dø. Hodet er ikke med meg lenger, svarte du ofte da jeg ringte og spurte hvordan det sto til. Hodet er ikke med, sa far Eggen.

Knut Torbjørn Eggen var ansatt som sjef for G19-landslaget.

— Det var med sjokk og vantro vi fikk høre den triste beskjeden om at du var død. Det er tungt å stå her i dag. Fotball-Norge mistet en kapasitet, en hedersmann! sa Anders Eggen i Norges Fotballforbund.

Fakta om Knut Torbjørn Eggen

Født: 1. november 1960

Død: 20. februar 2012

Spilte for Rosenborg fra 1979 til 1991. Seriemester i 1985, 1988, 1990 og cupmester med RBK i 1988 og 1990.

Var assistenttrener i Rosenborg fra 1992 til 1993. Trener i Aalesund (1994-1996), Moss (1997-2001), Fredrikstad (2002-2006).

Ledet Fredrikstad til cupgull i 2006. Var senere sportsdirektør i Rosenborg og trener ved Wang Toppidrett.

Også kjent som mangeårig ekspertkommentator i TV3/Viasat.