Fredag var Steffen Iversen tilbake i RBK-trøya etter et drøyt år i England. I mellomtiden har a-gruppa i Rosenborg fått 14 nye spillere!

Det var også en av grunnene til at laget reiste til Røros i januar. Med så store utskiftninger er det viktigere enn noensinne å snakke om hva som kreves av en RBK-spiller.

– Et høyt tall. Et veldig høyt tall , medgir RBK-trener Jan Jönsson overfor Adresseavisen.

For 14 måneder siden forlot Steffen Iversen Rosenborg til fordel for Crystal Palace. I mellomtiden har klubben – og trener Jönsson – vært gjennom en ekstrem forvandling. I dag er kun syv spillere tilbake fra 2010-stallen, langtidsskadde Michael Jamtfall inkludert. En stall som tok seriegull både i 2009 og 2010. Da Iversen byttet med 18-årige Fredrik Midtsjø i comebacket fredag kveld, var Midtsjø en av 14 spillere som har spilt for RBK denne vinteren, som Iversen til da aldri hadde spilt med.

Og da er ikke prøvespiller Jørgen Olsen – som også satt på RBK-benken – regnet med.

En helt annerledes hverdag

Dette er ganske annen situasjon enn under storhetstiden på 90-tallet. Den gang mistet Nils Arne Eggen et par-tre mann fra sesong til sesong, mens sentrallinja ble værende sesong etter sesong. Trener Jönsson forklarer:

– Jeg er sterk i troen på at det lar seg gjøre å skape et godt kollektiv nå, også – tross alle utskiftningene. Men med så mange nye samtidig, er det veldig viktig at spillerne blir gjort kjent med klubbverdiene og hvordan vi opptrer mot hverandre og omgivelsene. I så måte ble helgeturen til Røros i januar veldig verdifull, sier treneren.

Jönsson har måttet tåle kritikk for lite gjenkjennelighet i angrepsspillet. Mot Helsingborg fredag så det periodevis bra ut, med stor fart og mange folk med i angrep.

– Vi har vært veldig tydelig i det siste på hvordan vi vil se ut i angrep, og i denne kampen så det bedre ut. Det er mye nytt, men de fleste spillerne har vært her hele oppkjøringen. Det er en fordel, mener Jönsson.

Selnæs og Dockal

Iversen var selv med under storhetstiden på 90-tallet. Han medgir at det er overraskende mange nye fjes på så kort tid.

– Det er mye nytt, og da er det vanskeligere å sette en god ellever på kort sikt. Men de fleste har vært med siden i fjor sommer, og jeg synes laget ser veldig spennende ut, sier Iversen – som særlig har merket seg et par av de «nye» spillerne.

– Nå har ikke jeg vært her i mer enn en ukes tid. Men det er mange interessante, unge spillere i stallen nå. Og Ole Selnæs imponerte meg mot Helsingborg. Jeg gleder meg også til å bli bedre kjent med Borek Dockal. En god spiller, som er lett å finne på banen, sier Iversen – som gliser når han blir konfrontert med Sapara-sammenligningen.

14 kan bli 16

Fortsatt jakter Rosenborg en høyreback. Og nevnte Øveraas Olsen fra Strindheim kan også bli tilbudt kontrakt i en relativt tynn a-stall.

Til seriestart kan dermed Steffen Iversen oppleve å ha 18 nye medspillere fra sist han var i klubben.