Stavanger (aftenbladet): — Husk at vi har fem-seks helt nye spillere på laget, det tar tid å spille det inn. Vi er på rett vei, men fortsatt har vi ikke vist vårt fulle potensial, sier assistenttrener Ian Burchnall til Aftenbladet.

32-åringen har fungert som Kjell Jonevrets høyre hånd det siste halvåret. Engelskmannen liker seg veldig godt i Stavanger, og ser konturene av et lag som kan bli bra.

Håper Jonevret blir

Han er glad for at Kjell Jonevret har fått tilbud om å forlenge sin avtale med to-tre år, og mener det er helt riktig av klubben å beholde ham.

I Viking er det Ian Burchnall som er treningsfeltets herre. Det er der han liker seg og har sin store styrke. Spillerne i Viking sier ofte at 32-åringen er en kapasitet de har stor glede og nytte av.

— Da jeg kom til Viking, sa jeg til Jonevret at min styrke er på feltet. At han må bruke meg der. Foran hver eneste trening har vi grundige diskusjoner om hva vi skal øve og terpe på, forklarer Burchnall.

Han har også fått med seg at det blir andre og langt trangere rammebetingelser å forholde seg til sportslig neste sesong. Fire millioner skal kuttes på sportsbudsjettet. Troppen skal bestå av 16-17 etablerte spillere. Resten skal bestå av unge og lokale talenter som tas inn i A-troppen.

Nyheten slo ikke ned som en bombe på Burchnall eller Jonevret. De har allerede begynt å forberede seg på de nye tidene i klubben.

-Må ha flaks

Han peker på at Viking har flere talentfulle juniorspillere. Julian Veen Uldal, Rasmus Martinsen, Julian Ryerson, Herman Kleppa og Stian Michalsen er blant spillerne som har fått og skal få smake mer på hverdagen rundt A-troppen.

- Mener du det er mulig å opprettholde Vikings ambisjoner med bare 16-17 etablerte eliteseriespillere?

— Det blir en utfordring å klare seg med det antallet. Det blir viktig å hente spillere som kan bekle flere posisjoner på banen. Samtidig må vi ha flaks og jobbe hardt for å unngå skader. Da kan det gå, svarer Burchnall.

— Synes du Viking har forutsetningene som skal til for å være et topplag i årene framover?

— Laget vi har i dag har kapasitet til å være med der oppe. Men det blir en utfordring å klare det år etter år når du ser på pengebruken til lag som Rosenborg og Molde. Det viktigste for Viking blir å ha en god plan for sportslig utvikling over et lengre perspektiv slik situasjonen er nå, påpeker 32-åringen.

Buchnall er fullstendig klar over at spillere som Veton Berisha, Jon Dadi Bödvarsson, Magne Hoseth, Vidar Nisja, Makhtar Thioune, Arild Østbø og Indridi Sigurdsson alle kan forsvinne i løpet av årets sesong. Men det sportslige apparatet står ikke med lua i hånden og ser på spillerflukten.

— Vi jobber allerede med å rekruttere nye spillere. Vi lar ingen spillere dra uten å ha en plan for hvordan de skal erstattes, forsikrer Burchnall om.

Mer fleksible

Fredag hadde Viking-spillerne fri. Det hadde ikke den tidligere Sarpsborg-treneren. Han satte seg inn i analyserommet og gikk grundig igjennom Sarpsborgs to siste kamper.

Sammen med Brian Deane ledet Burchnall sarpingene til kvalifiseringsplass i eliteserien etter opprykket i 2013 og 8. plass i 2014. Han vet hva som venter Viking i søndagens kamp, men er mest opptatt av eget lag.

Etter 1-4-tapet mot Rosenborg i vår tok Viking-trenerne grep i forhold til den ekstremt ballbesittende stilen de hadde brukt vinteren på å kjøre inn.

— Det er de samme ideene vi bygger spillet vårt rundt fortsatt, men vi har blitt mye bedre til å tilpasse oss kampbildet og være fleksible i forhold til hva som trengs underveis, forklarer Burchnall.

PS! Det meldes fra Viking at Veton Berisha, Yann-Erik de Lanlay, Anthony Soares og Joackim Jørgensen alle med stor sannsynlighet blir klare for oppgjøret mot Sarpsborg.