Kristiansund — Viking 2-2, 0-3 e.str.:

KRISTIANSUND: For etter fire bortekamper på rad, kan ikke engang NFF nekte Viking en kvartfinale på hjemmebane. Det er klart etter en thriller mot Kristiansund, som måtte avgjøres på straffespark. Og i den 11-meterskonkurransen viste Austbø sin klasse.

Iven Austbø reddet straffer mot Kristiansund. Foto: NTB scanpix

Hjemmelaget klarte ikke å score på noen av sine tre første straffespark, og da var det hele avgjort etter at Magne Hoseth, Veton Berisha og Indridi Sigurdsson hadde satt sine. Dermed behøvde ikke Kristoffer Haugen og André Danielsen å prøve seg.

Leste skytterne

— Dette har vi trent mye på, forklarer keepertrener Kurt Hegre, som ga Austbø innspill om hvor han skulle kaste seg på straffesparkene. Men den endelige avgjørelsen tar Austbø selv.

DSC_9497 (2).JPG Foto: Trygve Strand Joakimsen, Tidens Krav

— Kurt forklarte meg hva jeg burde gjøre. For det er straffeskytteren som har utspillet. Så er det opp til meg å lese dem. Og det gikk jo veldig bra, sier en fornøyd sisteskanse til Aftenbladet.Først tvang han Sverre Hjelle Økland til å skyte i tverrliggeren, så slo han keeper Conny Månssons straffespark i stolpen og tok også det tredje forsøket fra Espen Næss Lund. Sånn sett fikk trener Kjell Jonevret betalt for at han satset på Austbø. I de tre første rundene er det nemlig Arild Østbø som har stått.

Millioner å tjene

— Dette var skjønt for hele klubben. Jeg var bekymret før straffekonkurransen, fordi jeg følte hjemmelaget hadde momentum i kampen. Men da jeg så hvor kalde våre skyttere var, skjønte jeg at dette kunne gå, sier en lettet Kjell Jonevret til Atenbladet.

Han erkjenner at ikke alt gikk på skinner for Viking, som var hardt presset, men han er glad for at det endte godt.

Og for klubben er dette balsam. Samme dag som folket samlet seg rundt Viking, og spontant bidro med 250.000 kroner i klubbkassen løpet av en dag (!), holdt det på å gå galt i cupen. Men Viking er videre, og får garantert hjemmekamp i kvartfinalen.

Det vil kunne gi gode inntekter. I 2011 hadde de mørkeblå hjemmekamp mot Brann i cupen, og samlet 9000 tilskuere. De ga Viking 1 million kroner ekstra i billettinntekter. Og med tanke på klubbøkonomien, vil en ny hjemmekamp være storslått.

Merkelig kamp

— Dette var en merkelig kamp. Jeg synes det var unødvendig at vi lot Kristiansund utlikne til både 1-1 og 2-2, men er desto gladere for at vi var så gode på straffespark, sier kaptein Indridi Sigurdsson.

Det var Makhtar Thioune som forårsaket straffesparket som ga 1-1, mens midtstopper Espen Næss Lunde kriget inn 2-2 fem minutter før andre ekstraomgang var omme, da vertene hadde flyttet alle sine største spillere opp i feltet.

Viking stilte uten Anthony Soares, Yann-Erik de Lanlay og Veton Berisha fra start. Alle hadde føling med skader. Og Viking slet mot et godt og aggressivt hjemmelag.

Likevel ga Suleiman Abdullahi gjestene ledelsen på en fin pasning av Jon Dadi Bödvarsson, mens innbytter Samuel Adegbendro headet inn 2-1 på et hjørnespark.

Men de scoringene holdt ikke til seier. Det endte 2-2 og det måtte straffespark til. Da var altså Iven Austbø den reddende engelen. Han var rett og slett dyktig.

— Stor honnør til Iven, som sammen med Arild Østbø trener mye på straffespark, skryter trener Kjell Jonevret.