Jeg sier umulig fordi det aldri blir slik verken eksperter eller selvutnevnte eksperter spår.

Det er nesten alltid én eller flere av favorittene som svikter, og hvert dukker det opp minst ett overraskelseslag. Men i det store og det hele pleier likevel hovedantagelsene å slå til, slik de gjorde det i fjor. Rosenborg og Molde fikk til slutt medalje. Sarpsborg rykket ned.

I 2011 var det Brann som var det store overraskelselaget. Som vi husker tippet både VG og NRK dem på direkte nedrykk.

Slik skulle det heldigvis ikke gå. Med lave forventninger og med nye og sultne spillere, gjorde Brann alle spådommer til skamme, Også mitt. Jeg tippet dem på 11. plass og ble på det tidspunktet sett på som en superoptimist, én som tippet mer med hjertet enn med hjernen.

Men det alvorlige avviket i mitt tabelltips mitt i 2011, har ikke skremt meg. Jeg prøver meg igjen i år – og for å rette opp igjen litt av det dårlige inntrykket jeg nettopp skapte av meg selv, så pleier jeg å være i nærheten når det gjelder Branns plassering.

(Artikkelen fortsetter)

I fjor ble Brann nummer fire. (Foto: Marit Hommedal)

I denne bloggen er det Branns plassering som er interessant. Om det blir Hønefoss eller Sandens-Ulf som rykker ned, om det blir Molde eller Vålerenga som tar gullet, er jeg i grunnen revnende likegyldig til.

Som jeg har hevdet tidligere, er Brann et bedre lag i år enn i fjor. Stallen er betydelig styrket, ikke minst i forsvaret der vi omsider har fått inn en sjef, og der vi endelig har fått en offensiv venstre back – som kan slå innlegg med venstrefoten.

I år har vi også to kantspillere. I 2011 angrep Brann som regel skjevt. Brann angrep som regel fra høyresiden. I år, med to raske og offensive backer, og med tre rutinerte kantspillere (Askar, Mjelde, Bentley), kommer Brann til angripe i hurtig fra begge sider.

På midten har Sokolowski erstattet Torp. Han har ikke den samme duellstyrken som Torp, men til gjengjeld har han en langt bedre pasningsfot, og et langt skarpere blikk.

Både Austin og Sokolowski har evnen til å vri spillet og slå lange og presise pasninger. På topp har vi Nordkvelle som ikke er i nærheten av å ha den samme teknikken som Guastavino, men som løper det dobbelte. På topp er det trolig at Kim Ojo vil fortsette framgangen.

Svakheten med laget er at Ojo ikke har noen reell konkurrent. Hvis Ojo skulle bli skadet, har Brann ingen umiddelbar erstatter. Niasse er en uhyre spennende spiller, men han er urutinert og kjenner ikke norsk fotball så godt ennå.

Jeg er også en tanke engstelig for den sentrale midtbanen. Sokolowski er en skadeutsatt spiller, mens Austin kan forsvinne til sommeren. Verken Mjelde eller Haugen overbeviste i de rollene da de fikk forsøke seg forrige sesong.

Brann blir bedre. Men hvorfor tipper jeg dem da på femteplass når de havnet på fjerde i 2011? Delvis fordi forventningspresset er langt større i år, og delvis fordi at flere av våre konkurrenter også er blitt bedre. I tillegg til de opplagte medaljekandidatene som Vålerenga, Tromsø, Molde og Rosenborg, har lag som Odd, Strømsgodset, Aalesund, og kanskje Lillestrøm og Viking, spennende ting på gang.

Det blir et rotterace.

Dette er mitt tips:

1. Vålerenga

2. Molde

3. Rosenborg

4. Aalesund

5. Brann

6. Strømsgodset

7. Tromsø

8. Odd Grenland

9. Viking

10. Haugesund

11. Lillestrøm

12. Sandens-Ulf

13. Stabæk

--- 14. Hønefoss

--- 15. Sogndal

16. Fredrikstad

Hvor tror du Brann havner?