Brann-Erdin Demir Foto: Ørjan Deisz, Bergens Tidende

En av de kanskje minst omtalte ritualene når en spiller kommer til en ny klubb, er tildelingen – eller i mange tilfeller valget – av et trøyenummer.

Da David Beckham kom til Real Madrid, ble det av historieløse medier meldt at Raúl ville bli nødt til å gi fra seg sin berømte 7-ertrøye. Det skjedde naturligvis ikke. Den mest populære personligheten i Real Madrid fikk beholde nummer 7 og Beckham fikk pent velge noe annet.

10 i kontrakten

I Spania må draktnumrene til spillerne i A-lagsstallen være mellom 1 og 25. I Norge kan spillerne i teorien velge fritt, men ofte setter klubbene egne begrensninger. Det er ikke alle som ønsker å ha en spiller med nummer 74, for eksempel.

Noen spillere har et veldig nært forhold til sitt nummer. Teddy Sheringham forlangte å ha nummer 10 da han gikk fra Tottenham til Manchester United. Spissen fikk det inn i kontrakten, og David Beckham måtte bytte fra 10 til 7, uten at det så ut til å påvirke prestasjonene nevneverdig.

Ivan den grusomme

Da Ronaldo gikk fra Barcelona til Inter, var nummer 9 allerede opptatt. Ivan Zamorano var klubbens store spisstjerne fra før, men chileneren måtte pent gi fra seg trøyen, da verdens antatt beste spiller kom til klubben. Zamorano ble tildelt nummer 18, og lurte seg til å legge et lite plusstegn mellom sifrene.

Dermed klarte han på sett og vis å beholde nummer 9. Dette trikset er senere blitt kopiert av mange spillere. Fredy Rincon var nummer 3+5 for Santos og Ade Akinbiyi var nummer 5+5 i Crystal Palace, for å nevne noen.

Når en spiller har et veldig nært forhold til et nummer og spilleren går til en klubb der nummeret er opptatt, kan han gjerne finne på å bytte rekkefølgen på sifrene. Derek Riordan kom til Hibernian da hans kjære nummer 10-trøye allerede var tatt. Klubben hadde ingen nummer 1 på det tidspunktet, så Riordan spilte med nummer 01!

Her forklarer Brann-spillerne sine valg:

Markus Jonsson

Trøyenummer: 18

Andre kjente 18-ere: Olafur Örn Bjarnason, Jermain Defoe, Paul Scholes, Roberto Baggio

SAMME GAMLE: Markus Jonsson valgte seg et draktnummer han har hatt før. (Foto: Rune Nielsen)

– Jeg hadde nummer 18 i AIK også, men ikke da jeg spilte i Hellas. Trøyenummer er ikke så viktig, men når du har hatt et nummer en stund, identifiserer du deg med det. Jeg tror trøyenummer er viktigere i for eksempel ishockey, sier Jonsson.

Erdin Demir

Trøyenummer: 27

Andre kjente 27-ere: Raymond Kvisvik, Ricardo Quaresma, Ron Hextall (ishockey), Carlton Fisk (baseball)

ÆRE PÅ KVISVIK?: Erdin Demir har fått vite at han har litt av hvert å leve opp til i draktnummer 27. (Foto: Rune Nielsen)

– Jeg liker veldig godt nummer 7, men det var ikke ledig. Da ville jeg heller bruke et nummer med et 7-tall i seg. Da ble det 27, sier Erdin Demir.

Ingen hadde fortalt svensken at nummeret en gang ble brukt av en av den moderne tidens mest populære Brann-spillere, Raymond Kvisvik.

– Sier du det? Nummer 27... Det visste jeg ikke. Jeg skal gjøre så godt jeg kan med den drakten, sier Demir.

Tomasz Sokolowski

Trøyenummer: 23

Andre kjente 23-ere: Jamie Carragher, Marc-Vivien Foé, David Beckham, Michael Jordan (basketball)

SAMME SOM JORDAN: Tomasz Sokolowski spiller i draktnummer 23. (Foto: Rune Nielsen)

– Denne gangen ønsket jeg et høyt trøyenummer. Nummer 17 hadde jeg i en periode for Lyn, så det ville jeg ikke ha. Jeg tenkte «23 er bra, det kan jeg bruke,» sier Sokolowski.

Fredrik Nordkvelle

Trøyenummer: 14

Andre kjente 14-ere: Thierry Henry, Johan og Jordi Cruyff, David Ginola, Kent Hrbek (baseball)

BEHOLDT NUMMERET: Fredrik Nordkvelle (Foto: Ørjan Deisz)

Nordkvelle sa til bt.no fredag at han ikke er overtroisk , men han er glad for at han får beholde trøyenummeret han hadde i Strømsgodset.

– Jeg tenkte faktisk på det, da jeg skulle velge nummer. Tiden i Godset er den beste jeg har hatt som fotballspiller, det var der jeg etablerte meg i eliteserien. Når nummeret var ledig her, hvorfor bytte? Dersom det hadde vært opptatt, ville det ikke vært noen krise å være nummer 15, for eksempel, men 14 er bra!

Her er hele Brann-stallen etter nummer:

1. Jørgen Mohus

2. Birkir Sævarsson

3. Christian Kalvenes

4. Lars Grorud

5. Rodolph Austin

7. Hassan El Fakiri

8. Fredrik Haugen

9. Kim Ojo

10. Erik Mjelde

11. Chukwuma Akabueze

12. Øystein Øvretveit

14. Fredrik Nordkvelle

17. Oumar Niasse

18. Markus Jonsson

19. Kristoffer Larsen

21. Zsolt Korcsmár

22. Amin Askar

23. Tomasz Sokolowski

24. Piotr Leciejewski

27. Erdin Demir

29. Kristoffer Barmen