Er Barcelona eller Bayern München verdens beste klubblag? Er årets Bayern-lag like bra som Barcelona var da Pep Guardiola trente dem?

Følg Bayern Munchen-Olympiakos direkte tirsdag klokken 20.45

Svarene må baseres på synsing, men ingen kan med saklig grunn svare nei.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Det som er mest oppsiktsvekkende, er hvordan Guardiolas Bayern nesten er klonelikt Guardiolas Barca.

Det nesten umulige

Det er umulig å skape et helt likt lag med andre spillere i en annen klubb i et annet land. Men det skulle også være bortimot umulig å komme så nærme originalen som Bayern er.

Det artigste er å sammenligne det offensive spillet. Vi finner det samme bevegelsesmønstret, den samme typen pasningskombinasjoner for å bli kvitt motspillere, det samme temposkiftet.

Douglas Costa har vært en umiddelbar suksess i Bayern Munchen. Her sammen med Arjen Robben (t.h). Foto: NTB Scanpix

Riktig nok har ikke Bayern noen Messi, men de har klart å finne en annen fantastisk dribler. Brasilianeren Douglas Costa ble hentet fra Sjakhtar Donetsk sist sommer, en overgang som overrasket mange. Guardiola visste hva han gjorde. Han gjør som regel det.Costa slo til direkte. Han er også inne i Brasils landslag og spilte en dominerende rolle i den siste kampen mot Peru for noen dager siden.

Mål, mål, mål!

De øvrige Bayern-spissene er like målsugne som dem Barca kunne skryte av i Guardiola-perioden – minst. Thomas Müller og Robert Lewandowski scorer og scorer. Nå er også Arjen Robben med igjen, mens 19-årige Kingsley Coman er kommet inn som en sensasjonell nykomling. Og Franck Ribery er på vent.

På dagens Barca er Neymar og Luis Suarez kommet inn og gjort laget enda farligere enn det var.

Iniesta og Thiago

På midtbanen har Guardiola dyrket frem Thiago, som har samme arbeidsmetode og snart samme briljante opptreden som Andres Iniesta. Iniesta er tilbake på toppnivå etter en «pause» og leder fortsatt, men Thiago nærmer seg..

Xabi Alonso ble kjøpt inn fra Real Madrid i en åpenbar hensikt. Han skulle spille samme roille som Sergio Busquets i Barcelona – defensivt på midtbanen, en sikkerhet for angrepskåte medspillere, plassert der for å gjøre de andre gode. Han gjør det på samme rolige måte som Busquets.

Backer i fremste linje

Barcelonas Dani Alves og Jordi Alba er sidebacker som angriper konstant, gjerne plassert i fremste linje, alltid på utkikk etter en plass i bakrommet. Slik ble de under Guardiola, slik er de fortsatt. Og slik er Alaba og delvis Philipp Lahm i Bayern München.

Defensivt har Guardiola lært Bayern-spillerne å tenke som Barcelona. Siden de angriper så samlet og med mange pasninger, er de rede til å glefse tilbake ballen så fort de har mistet den. Det er snakak om sekunder. Også her har Guardiola dannet skole.

I Barcelona holdt Guardiola seg med to kraftfulle midtstoppere. Det gjør han i Bayern også, med den veldige Jerome Boateng som lett synlig bølgebryter og spilleopplegger, gjerne i kompaniskap med Javi Martinez.

Og bakerst, Neuer

I dette leddet er Bayern bedre rustet enn Barca var under Guardiola. Manuel Neuer er også en bedre keeper enn Victor Valdez. Men også på et annet område er Bayern bedre. Innbytterbenken.

Det ble sagt om Barca at innbytterne var like gode som dem som spilte. Men det stemte ikke. Barca kunne gå på ubehagelige tap når Guardiola valgte å la at to-tre av de største stjernene hvile samtidig. Den risikoen løper han ikke i München. Innbytterbenken er full av landslagsspillere.

Så hvilket Guardiola-lag er/var best?

Barcelona, for der er Messi. Men Bayern har bedre keeper, bedre midtstoppere og bedre innbyttere.