Foran comebacket i eliteserien er hovedtrener Steinar Nilsen TILs største profil. For at laget skal få suksess i 2015 er lederen på sidelinja avhengig av at ledere på banen vokser fram.

I mange sesonger har supportere vært bortskjemt med typer som har gått i krigen, og vist vei når det har vært nødvendig. Fra de siste fem årene kan navn som Fredrik Björck, Kara Mbodji, Ruben Yttergård Jenssen, Thomas Kind Bendiksen, Hans Åge Yndestad, Sigurd Rushfeldt og Miika Koppinen nevnes. Ledere kjennetegnes av å utstråle trygghet og besluttsomhet, og er den andre vender seg til når utfordringer kommer. Det kan sies om alle de ovennevnte. Nå er alle borte. Kind Bendiksen og legenden Koppinen var de siste av disse som forsvant etter opprykket fra 1.-divisjon i høst. Med sin tilstedeværelse i garderoben og på banen har de etterlatt seg et tomrom som må fylles.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Da hovedtrener Steinar Nilsen spilte var han en tydelig sjef som gikk foran da poengene skulle deles ut. Som trener er han fortsatt like tydelig hva han vil, og etter å ha bygget laget i sitt bilde i 2014 vet jeg at han nå har et sterkt ønske at profiler skal vokse fram og ta tydelige roller i laget. Mange i stallen har erfaring fra eliteseriespill, men har da vært i skyggen av andre og mer etablerte spillere. Jeg tror potensialet til å bli profilene og lederne finnes blant de 22 spillerne som nå er i TILs A-stall.

Disse kan være de nye sjefene

Særlig tre spillere forventer jeg skal være de som står fram når Gutan trenger et løft både i kampsituasjon og utenfor banen.

SIMEN WANGBERG (23) er ny kaptein av året. Han har sin unge alder til tross allerede mye erfaring fra klubber som Rosenborg og Brann. Men midtstopperen har aldri båret et helt eliteserielag på skuldrene som han nå er nødt å gjøre.

REMI JOHANSEN (24) går inn i sin syvende sesong i TIL, og er med det spilleren som har vært lengst i klubben i ett strekk. Ringvassøyværingen har tidvis vist at han kan ta lederrollen gjennom regelmessige nettkjenninger og en utrettelig innsats sentralt på TILs midtbane. Men jeg savner ennå at han tar det siste steget som skal til for å ta sjefsrollen som burde være innen rekkevidde. I år ligger det meste til rette for at det skal skje.

MAGNUS ANDERSEN (28) har selv uttalt at han ennå ikke har hatt en skikkelig god eliteseriesesong. I 2015 er «Gutan» avhengig av at vingen leverer både mål og målgjørende på jevnlig basis. Offensive spillere kommer oftere unna med å ha svake perioder. For TIL – og Andersens del – må det ikke bli for mange av de gjennom sesongen. I garderoben er Andersen godt lkt. Nå handler det om å ta det neste steget på banen for 28-åringen.

Mange spørsmål

Foran comebacksesongen er det mange spørsmål som stilles, og det med rette. Har TIL et godt nok lag? Hvem er de nye spillerne, og vil de slå til? Kommer Zdenek Ondrasek til å finne tilbake til formen han hadde i 2012?

TIL hentet før nyttår inn fem nye spillere. De fleste relativt ubeskrevne blad. Å forvente at Gjermund Åsen, Christian Landu-Landu, Magnar Ødegaard, Gudmund Taksdal Kongshavn og Marcus Hansson alle skal slå til fra start er ikke realistisk.

Byen trenger et TIL-lag med nye profiler, og jeg håper spillere som for eksempel den offensive midtbanespilleren Gjermund Åsen får tid til å vokse inn i en slik rolle. Det verste for TIL er at byen blir likegyldig til hva som skjer på Alfheim. Derfor er min oppfordring at profilene må få slippes løs – på godt og vondt.

Steinar Nilsen kommer alltid til å være en stjerne på Alfheim. Det er fordi vi vet hva han står for. I morgen venter den etterlengtede serieåpningen mot Sarpsborg 08. Kanskje vi da får se noen på matta vise hvorfor akkurat de kommer til å være spilleren alle snakker om på tirsdag.

«Gutan» er endelig tilbake i det gode selskap. Ikke kast bort muligheten til å vise hvorfor Tromsø er en fotballbastion å regne med. Lista ligger høyt i en by med store krav.