2. påskedag braker det løs med Tippeliga-start og seks seriekamper – med Mjøndalen mot Viking som første kamp kl. 15.30. I forbindelse med seriestarten har TNS Gallup – på oppdrag fra Viasat Parabol – kartlagt fotballinteressen i de ulike fylkene som har ett eller flere Tippeliga-lag.

Undersøkelsen viser at Tromsø og Rosenborg er klubbene med soleklart mest støtte i sine hjemfylker. 84 prosent av befolkningen i Troms og Sør-Trøndelag svarte at henholdsvis TIL og RBK er deres favorittlag. Det er 80 prosentpoeng mer enn de nærmeste konkurrentene, erkerivalene Bodø/Glimt og Molde.

Lillestrøm med minst støtte i hjemfylket

Både Start og Odd får også god oppslutning i sine hjemfylker. 74 prosent av befolkningen i Vest-Agder har Start som favorittlag, mens 71,2 prosent av befolkningen i Telemark oppgir Odd som favorittklubb. I Vest-Agder er det Viking som er nest mest populære, med 8 prosent, mens i Telemark er det Rosenborg med 8,1 prosent.

I Akershus er det Stabæk som er klubben med mest støtte. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Lillestrøm er laget med minst støtte fra eget fylke, ifølge undersøkelsen. Bare hver tiende person i Akershus har Lillestrøm nærmest sitt hjerte, og Stabæk, som også er et Akershus-lag, Rosenborg og Vålerenga er mer populære.I Oslo er det bare litt mer enn hver fjerde innbygger som støtter Kjetil Rekdals menn. I samme fylke er det 11 prosent som sier de har Rosenborg som favorittklubb.

— Ikke overraskende

Alf Edvard Masternes, leder i Tromsøs supporterklubb, Isberget, blir ikke overrasket når han får presentert resultatene.

— Det var ikke overraskende, nei. Lillestrøm og Vålerenga – det er jo ikke så mange som følger de lagene uansett, sier han.

At 17 prosent av de spurte i Nordland, og også 6 prosent av de spurte i Oslo, har Tromsø som favorittklubb, mener Masternes viser litt av det Tromsø-supporterne har hevdet.

— Det viser at vi har supportere i hele landet, og at vi er en godt befestet klubb i nord. Nå gleder det å knekke koden for hvordan vi skal få flere folk på Alfheim, men vi har nok også mange supportere i nord utenfor selve byen Tromsø.

— Romerike som gjelder

Kenneth Kvebek, leder i Kanarifansen, blir ikke bekymret når han får høre hvor få i Akershus som sier de har Lillestrøm som favorittklubb.

— Det er ekstremt mange innflyttere i Akershus. Holder faren i huset med RBK, for eksempel, så gjør sønnen det også. Akershus er jo også et fylke med stor konkurranse fra andre Tippeliga-lag. I Troms er det ett lag som gjelder, og i Trøndelag det samme. De fleste Oslo-beboerne holder jo gjerne med Skeid og Lyn, mens mange Vålerenga-supportere gjerne bor utenfor byen, sier Kvebek.

Han forklarer at det uansett er Romerike som gjelder for Lillestrøm.

— Vi satser alt på Romerike, og det er her vi skal være klubb nummer én. Og det er vi også. Vi konkurrerer ikke om supportere ute i Bærum.

Strømsgodset klar vinner i Buskerud

Mjøndalen er lillebror og Strømsgodset storebror i Buskerud. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX

Gullfavoritt Molde er som forventet størst i Møre og Romsdal, men mer overraskende er det kanskje at Rosenborg er nesten like populære som Aalesund. Med 24 prosent støtte, er trønderne bare fire prosentpoeng bak AalesundI Buskerud, som i år har to Tippeliga-lag i Strømsgodset og nyopprykkede Mjøndalen, er det ikke overraskende Strømsgodset som flest har som sitt favorittlag. 47 prosent av Buskeruds befolkning har seriemesteren fra 2013 som sitt favorittlag, mens 14 prosent har Mjøndalen.

Molde store favoritter — bortsett fra i Trøndelag

I fjor var laget fra «Rosenes by» helt overlegne da de vant både serien og cupen. Etter gode forsterkninger i vinter, tror de fleste eksperter at de vil toppe tabellen også etter 2015-sesongen.

TNS Gallups undersøkelse viser at også supporterne rundt omkring i landet tror på nytt Molde-gull, med ett unntak: I Sør-Trøndelag er optimismen høy og 69 prosent av de spurte tror Rosenborg blir seriemester for første gang siden 2010.

Bytter Rosenborg ut sølv med gull i år? Foto: NTB scanpix

Resten av fylkene tror på Molde-gull og aller mest sikre er de naturlig nok i Møre og Romsdal, der 59 prosent tror det blir nye gullmedaljer til Tor Ole Skulleruds menn.

Selv om det er størst tro på Molde-gull i Buskerud (31 prosent), er det også god tro på Godset-gull. 27 prosent svarer at de tror Strømsgodset ender øverst på tabellen, mens 24 prosent tror på Rosenborg-gull.

— Norsk fotball er viktig for våre kunder, og siden rettigheten er ny på Viasat Parabol, og vi har kunder fra nord til sør, var det et poeng for oss å ta temperaturen på Fotball-Norge tett opp mot Tippeliga-start, sier administrerende direktør i Viasat, Vegard Klubbenes Drogseth, om hvorfor de har gjort en slik undersøkelse.

Hva er din favorittklubb i Tippeligaen?

Troms: Tromsø 84%

Sør-Trøndelag: Rosenborg 84 %

Vest-Agder: Start 74 %

Telemark: Odd 71 %

Rogaland: Viking 55 %, Haugesund 24 %

Nordland: Bodø/Glimt 52 %

Buskerud: Strømsgodset 47 %, Mjøndalen 14 %

Møre og Romsdal: Molde 40 %, Aalesund 28 %

Østfold: Sarpsborg 08 35 %

Vestfold: Sandefjord 28 %

Akershus: Stabæk 19 %, Lillestrøm 10 %

Oslo: Vålerenga 27 %