Øverst på Lars Tjærnås' liste over talentfulle norske fotballspillere står Kristoffer Ajer. Øverst på Lars Tjærnås' liste over talentfulle norske fotballspillere står Kristoffer Ajer. Foto: Torstein Øen

Her er de ti største talentene i eliteserien

ANALYSE: Sist sesong dukket Martin Ødegaard opp i norsk toppfotball. Men det gror godt bak ham også.

Dette er – heldigvis – en krevende liste å sette opp. Årsaken til det er at klubbene i vår øverste divisjon utvikler mange spennende spillere, og våger å slippe til et stort antall av dem. Kriteriene her er følgende:

  • Født 1995 eller senere.
  • Må være norsk.
  • Det er også et pluss for dem som trolig får spilletid denne sesongen.

Spillere som Andreas Helmersen i RBK, Mikael Ingebrigtsen i Tromsø og Rafik Zekhnini i Odd er blant de mange jeg tror kan bli gode, men som neppe får mange muligheter til å vise det i år.

Da blir listen slik:

1 Kristoffer Ajer, Start

afp000859180.jpg Foto: Torstein Øen

Født: 1998Det var som å vinne i Lotto for Start da Ajers foreldre flyttet til Kristiansand, og tok med seg snart to meter høye Kristoffer med flyttelasset. Ved siden av å være sterk fysisk er han koordinert med ball, har et "driv" med ballen i bena som imponerer, og har dessuten klare lederegenskaper, noe som blant annet ga ham kapteinsbindet på La Manga i vinter. En skade før sesongstart var ubeleilig. Han slår garantert hardt tilbake.

2 Iver Fossum, Strømsgodset

Iver Fossum, Strømsgodset Foto: Erlend Aas - NTB Scanpix

Født: 1996Alle som spilte med Martin Ødegaard havnet i hans skygge. Da er det lett å glemme at Iver Fossum nå har briljert på Godsets midtbane over tid. Som et produkt av mye trening løper han mer enn de aller fleste. Samtidig behandler han ballen med kjærlighet, og blir stadig mer effektiv i spillet sitt.

3 Henrik Bjørdal, Aalesund

Henrik Rørvik Bjørdal, Aalesund Foto: Svein Ove Ekornesvåg - NTB Scanpix

Født: 1997En "bulldoser" av en spiller. Tilsynelatende uredd på alle måter tar han med seg ballen i retning motstanders mål og ser ingen hindringer for å passere motstandere. Er også veldig flink til å time løpene sine uten ball, og kommer ofte til muligheter selv. Dekker store rom både defensivt og offensivt, og er både lagspiller og individualist.

4 Sander Svendsen, Molde

Sander Svendsen, Molde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg - NTB Scanpix

Født: 1997At Molde har solgt et par spisser og fått en anen skadet trenger ikke å være noe stort problem. De har nemlig Sander Svendsen. Unggutten med de kvikke bena og den enda kvikkere fotballhjernen er målfarlig både fordi han er smart foran mål, og har teknikk til å passere motstandere slik at han selv kommer til sjanser.

5 Jon Hou Sæter, Rosenborg

Jon Hou Sæter, Rosenborg Foto: Sporten, ADRESSEAVISEN

Født: 1998Har det aller meste han trenger av "moderne" ferdigheter. Har evnen til å behandle ball raskt, tenke enda raskere og samtidig flytte bena hurtig. Han har også en skuddfot som kan true de fleste. At Rosenborg ikke har hentet mange spillere betyr også at han trolig får en del spilletid denne sesongen. Han er så god at han sannsynligvis hadde fått det uansett.

6 Sondre Rossbach, Odd

Sondre Rossbach, Odd Foto: Svein Ove Ekornesvåg - NTB Scanpix

Født: 1996Å sammenligne keepere med utespillere er å sammenligne epler og pærer. Det er uansett ingen tvil om at Rossbach fortjener plassen på denne listen. Han er uredd, reaksjonssterk og leser spillet godt. Han har også offensive ferdigheter, med en stødig pasningsfot og spilleforståelse til å sette i gang spillet klokt.

7 Anders Trondsen, Sarpsborg

Anders Trondsen, Sarpsborg Foto: Håkon Mosvold Larsen - NTB Scanpix

Født: 1995Sarpsborg sikret seg midtbanespilleren med den følsomme pasningsfoten og den store løpskraften. Der burde flere klubber vært med i kampen. Så god er nemlig Trondsen, som i fjor spilte venstreback, men som nå får muligheten til å spille der han hører hjemme, på sentral midtbane.

8 Morten Konradsen, Bodø/Glimt

Bodø/Glimts Morten Ågnes Konradsen Foto: Mats Torbergsen

Født: 1996Konradsen er en veldig naturlig indreløper i Glimts innarbeidede system, men kan også med hell spille på kanten. Er en lojal lagspiller, men samtidig god nok til å overskygge de fleste rundt seg. Vil trolig bli satset på denne sesongen, og kommer antagelig til å ta steget opp til å bli en veldig nyttig bidragsyter for de gule.

9 Zymer Bytyqi, Viking

Zumer Bytyqi, Viking Foto: Varfjell, Fredrik

Født: 1996Fram til Martin Ødegaards debut var han den yngste som har spilt i vår øverste divisjon. Siden han debuterte i 2012 har mye av tiden gått med til å være i konflikt med trenere og ledere. Nå er det på tide å bli så god han kan bli. Har dribleferdigheter og et så stort register at han kan bli både publikumsfavoritt i Stavanger hvis han får muligheten, og hvis han selv griper den.

10 Markus Nakkim, Vålerenga

Markus Nakkim, Vålerenga Foto: Eirik Førde/Digitalsport

Født: 1996Sjansen er stor for at han havner bak i køen når Vålerenga har hentet forsterkninger i bakre ledd fra i fjor. Imidlertid vil han neppe svekke laget hvis han får sjansen. Midtstopperen var meget stødig og god i 2.-divisjon i fjor, og har imponert stort de gangene han har fått sjansen i vinter. God til å lese spillet, bryte foran motstandere, og har en ro med ballen som imponerer.