2014 bekreftet at Molde har overtatt Rosenborgs posisjon som landets ledende klubb. Det er mange grunner til å tro det fortsetter også i år.

Tor Ole Skullerud oppnådde umiddelbar suksess etter han overtok for Ole Gunnar Solskjær. Nå har han en enda sterkere tropp til disposisjon.

foto
Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås.

Ørjan Nyland har etablert seg som landets beste keeper. Han kan forsvinne i løpet av sesongen. Det kan utgjøre en forskjell, for ingen av de andre keeperne holder samme standard.

Komponeringen av stopperparet blir viktig. Fredrik Semb Berge er hentet inn, og blir trolig makker til Vegard Forren. Spørsmålet er om de fungerer like godt sammen som Forren gjør med stabile Jonna Toivio. Ruben Gabrielsen er et annet alternativ, med sin strålende fysikk. Han kan også bekle høyrebacken, men den tilhører Martin Linnes til han eventuelt forsvinner.

Motsatt back blir Per Egil Flo. Backene er en helt sentral del av lagets angrepsspill, og hadde et tosifret antall assister til scoringer i fjor.

Noe av grunnen er at kantspillerne skal trekke inn i banen for å skape rom bredt. Det passer Mohamed Elyounoussi godt, noe han beviste med å score 13 ganger fra sin kantposisjon i 2014. Det passer også Mattias Mostrøm. Svensken har blitt lagets kanskje mest stabile spiller, og tar trolig fortsatt plass når laget toppes.

Sentralt er det, som i resten av laget, minst dobbel dekning. Harmeet Singh har sett solid ut i oppkjøringen, og blir en naturlig leder i det leddet. Thomas Kind Bendiksen er hentet som en trygg pasningsspiller. Han får tøff konkurranse fra Etzaz Hussain, som har de samme egenskapene. Amidou Diop kan bli en overraskelse. Han har ro og rekkevidde , og har tatt et steg fram i vinter. Daniel Berg Hestad kommer også til å få spilletid, og kommer som alltid til å gjøre manns jobb.

Det blir spennende å se om unggutta får sjanser, og om de griper de. Sander Svendsen og Eirik Hestad har kommet til et punkt i karrieren nå hvor spilletid blir avgjørende for å ta neste steg. Hestad ble satt tilbake av bilulykken han var involvert i, mens Svendsen har markert seg gjennom vinteren.

På topp er Ola Kamara hentet inn. 25 åringen har hatt en karriere med mange opp— og nedturer, men var en stor suksess i Strømsgodset. Fredrik Gulbrandsen scoret ti mål i fjor, men har sin aller største verdi som energiskaper, og han langvarige skade blir et savn.

Erstatteren Mushaga Bakenga ble langtidsskadet i generalprøven.

Tommy Høiland har mer enn nok energi, men blir sannsynligvis et tredjevalg. Kanskje blir savnet av Daniel Chuckwu større enn fryktet. Han var en undervurdert bidragsyter til suksess-sesongen.

Det andre spørsmålet er hva som skjer med ligaformen når neste mål skal oppnås. Suksess i Norge skal følges opp med suksess i Europa. Bredden i stallen , og den rutinen mange av spillerne har fått tilsier imidlertid at de skal være mer enn rustet til å oppnå begge deler.

Alt annet enn gull vil være en nedtur. Den nedturen kommer ikke.

Lars Tjærnås' tabelltips for eliteserien 2015:

1. Molde

2. Rosenborg

3. Odd

4. Godset

5. Vålerenga

6. Viking

7. Sarpsborg

8. Aalesund

9. Haugesund

10. Lillestrøm

11. Bodø/Glimt

12. Start

13. Tromsø

14. Mjøndalen

15. Stabæk

16. Sandefjord