Australian Open er i gang, og Andy Murray jakter sin femte finale i turneringen som alltid innleder Grand Slam-sesongen.

Med seg som sin nærmeste støttespiller har han Amélie Mauresmo, et samarbeid som skiller seg ut i internasjonal toppidrett.

Da Roger Federer feide skotten av banen i World Tour-finalene i november 2014, var reaksjonene forholdsvis enkle å forutse.

Mauresmo kombinerte det å være både fransk og kvinne, ikke akkurat førstevalget i et konservativt, britisk tennismiljø.

Andy Murrays kone, Kim (t.h.) og hans trener, Amelie Mauresmo (t.v.) under semifinalen mot Roger Federer på Wimbledon i fjor. Foto: REUTERS

«Gå og ring Lendl, og fortell ham at du savner han», sa Greg Rusedski i TV-studioet etter tapet, og satte ord på det mange nok tenkte.

Tennislegenden Lendl var trener da Murray vant to Grand Slam-triumfer og et OL-gull, og skotten tok det hardt da Lendl valgte å bryte samarbeidet i mai 2014. Det overrasket mange da han valgte den franske kvinnen som sin nye trener.

— Hun som må ta støyten

I et blogginnlegg hos den franske avisen L’Equipe (gjengitt hos Guardian) skrev Murray i fjor sommer at det håpløse med reaksjonene var at Mauresmo ble slaktet hver gang han spilte dårlig, noe hans mannlige trenere aldri opplevde.

Det mener han er direkte urettferdig, og peker på at han var ranket som nummer 11 i verden i september 2014. Litt over et halvt år senere med Mauresmo-samarbeid var han oppe på tredjeplass.

«Det snakker for seg selv. Folk sier jeg var modig som valgte Amélie, men sannheten er at om noen var modige, så var det henne. Det er hun som må ta støyten. Det ble alltid stilt spørsmål ved hennes kompetanse. Jeg var flau», skriver skotten videre.

Da Murray skulle rydde i rekkene etter en svak avslutning på 2014-sesongen var det ikke Mauresmo som røk, men to av de mannlige assistenttrenerne.

— Kvinner blir dømt hardere enn menn, det er sikkert. Hadde ikke det samarbeidet funket, ville folk brukt det og sagt at kvinner ikke kan trene menn, uttalte Martina Navratilova.

Visste du at en nordmann toppet listen over verdens beste juniorer ved nyttår?

Historisk seier

Murray slo raskt tilbake i 2015-sesongen. I Australian Open spilte han seg til sin fjerde finale, hvor Novak Djokovic ble for sterk over fire sett.

SEIERHERRE: Novak Djokovic slo Andy Murray i fjorårets finale i Australian Open. Foto: REUTERS/Issei Kato/NTB scanpix

Han vant også sin første grusturnering noen gang på ATP-touren, før han i semifinalen på Roland Garros nok en gang måtte gi tapt for Djokovic.I Wimbledon snublet han også i nest siste hinder på, da Roger Federer vant i tre strake sett. Året ble toppet av at Murray ledet Storbritannia til topps i prestisjeturneringen Davis Cup, en bragd britene ikke hadde klart siden 1936. Sett denne?

Sto frem som lesbisk dagen før stor finale

Mauresmo har selv ikke kommentert kritikken som har kommet mot henne, hverken da det gikk dårlig eller da det gikk bra.

Hun er vant til å bryte barrierer, da hun var 19 valgte hun å komme ut av skapet som lesbisk dagen før finalen i Australian Open. Hun har senere fortalt at hun ikke angrer på at hun sto frem som homofil, men at hun angrer på måten det ble gjort på. Det ble for brutalt dagen før en så stor kamp.

Da hun syv år senere – i 2006 – vant både Australian Open og Wimbledon-turneringen, var det en etterlengtet og populær seier.

— Nå er jeg glad for at folk ser meg som en stor spiller og en fin person. Jeg tror vi har kommet forbi denne homogreia, sa hun til Observer.

Skandalen som ryster tennisverden:

Fødte en sønn

Mauresmo har vært borte fra tennissirkuset siden hun fødte en sønn i august. Under fjorårets Wimbledon var det ingen tvil på bildene om at hun ventet barn.

Selv har hun fortalt om hvordan det var i starten av graviditeten, da hun våknet kvalm hver morgen og om hvordan hun klarte å holde problemene skjult for Murray.

Nå er Aaron kommet til verden, og for Murray er det bare hyggelig at det nå er en liten gutt med på tur. Selv venter nemlig han og kona Kim barn bare uker etter finalen i Melbourna. Skotten har sagt at han vil avbryte turneringen om det viser seg at Kim skal føde, selv om det så skulle gjøre at han mister en eventuell finalekamp.

— Gutten hennes har vært fantastisk. Han har vært med på noen middager og sånn, og har oppført seg veldig bra, sier mannen som lenge har båret britenes tennisambisjoner på sine skuldre.

— Det ser enkelt ut, men sånn er det vel når du bare ser en baby en time eller halvannen om dagen. Det har vært fint, Amelie ser ut til å takle det veldig bra og har ikke påvirket henne som trener, sier Murray til Daily Mail.

Både Murray og Mauresmo har allerede brutt barrierer i sine karrierer.

En Grand Slam-triumf sammen vil kanskje være den aller største.

Disse sakene har mange lest i dag: