OSLO TENNISARENA, HASLE: — Det er et ekstremt nivå på Novak Djokovic og de beste i verden. Men det driver bare oss andre til å tenke at om han kan klare det, så kan jeg også, sier Casper Ruud.

Banene på Hasle i Oslo ligger tett i tennishallen som mest ser ut som en stor flyhangar.

På den ene banen jubler en niåring etter et vinnerslag av det spektakulære slaget mot kameraten. På den innerste får Casper Ruud (17) veiledning av pappa og trener Christian, selv en gang rangert som den 39. beste spilleren i verden.

Øivind Sørvald, idrettssjef i tennisforbundet går rundt med et kamera og filmer, så analysen kan vise trener og spillere hvilke detaljer som må terpes for å komme et steg nærmere målet: Verdenstoppen.

Det var da Casper Ruud var 11–12 år at han bestemte seg for å legge andre idretter til side, og satse på racket og ball. Et par år senere gjorde han det så bra i en internasjonal turnering at han forsto at dette kunne bli noe. Da var det "all in".

Nyttårsrakettene ble sendt til værs som verdens beste junior, og markerte samtidig overgang til hans første år med proffopplegg rundt seg. På den siste oversikten fra ATP er han på sjetteplass.

Mer verdsatt

Idrettsnasjonen Norge rasker grådig til seg av gullmedaljer i grener som passer vårt vinterlige klima godt, men i tennis har vi lenge vært som en miniputt å regne.

Ruud mener det er både fordeler og ulemper med å komme fra en så liten nasjon innenfor sin idrett. Forbundet har begrensede ressurser og ikke mulighet til å betale for de mange reisene han er ute på gjennom et hektisk turneringsår.

Øivind Sørvald, idrettssjef i Tennisforbundet filmer treningene til Ruud. Foto: DAN P. NEEGAARD

— Samtidig gjør de alt de kan for å legge til rette for de få som satser, sier Snarøya-spilleren, og peker på at man i et mindre miljø kan ha større detaljfokus og tettere oppfølging rundt teknisk og fysisk trening.- I Frankrike kan du bli satt til å trene på bane syv sammen med to andre, selv om du er veldig god. Du blir mer verdsatt her, så jeg tror det jevner seg ut.

Mange har lest denne:

Trenere og analyse

Idrettssjef Sørvald forteller at spillere tidligere følte at det var umulig å bli best om man kom fra Norge. Nå får han gratulasjoner fra tennisvenner over hele verden, som har lagt merke til utviklingen.

Han mener resultatene vi nå ser kommer fra en bevisst satsing over lang tid. På to områder har man bestemt seg for at Norge skal være ledende.

— Vi vil utvikle verdens beste trenere, for det er enklere å styre enn resultatene spillerne oppnår på banen, sier Sørvald, som i et tiår har jobbet med et rammeverk for trenerutvikling.

I tennisklubbene skal spillerne ha veiledere på både det tekniske og fysiske som holder et veldig høyt nivå.

Det andre området Norge skal være best, er videoanalyse.

— Det artige er at mange nå spør Norge om hjelp, for vi har brukt mer tid på analyser enn andre, sier lederen som har jobbet med internasjonale stjerner som Kim Clijsters og Victoria Azarenka.

Les også:

10 000 barn

Gjennom samarbeid med store tennisnasjoner som Frankrike og Belgia føler forbundet seg trygge på at de er godt oppdatert på hva de beste i verden gjør.

Tidligere var tanken for mange ambisiøse spillere at man måtte ut av landet for å bli best. Nå er det om å gjøre å bygge mest mulig kompetanse i tennisverdenens nordlige utpost.

Casper Ruud i samtale med pappa og trener Christian. Foto: DAN P. NEEGAARD

Forbundet ønsker å forvalte suksessen på en annen måte enn danskene gjorde da Caroline Wozniacki spilte seg helt til topps på verdensrankingen. Den enorme prestasjonen ble ikke starten på en suksessbølge.I dag er 10 000 barn innom tennisskoler, og 70 000 nordmenn spiller tennis på et eller annet nivå. Det er jobbet mye med å fjerne snobbestempelet som lenge har hengt ved idretten

— Vi har litt igjen, men det er veldig spennende med nye steder som nå får tennismiljøer. Det bygges haller i for eksempel Arendal, Kristiansand, Lillestrøm og Nesodden.

Til Spania

Alle velger ikke samme vei som Ruud. Victor Durasovic, som er ett år eldre og en av få tenåringer inne blant de 500 best rangerte i verden, flyttet til Barcelona da han var 14. — Victor bor ute og har et veldig godt opplegg der. Vi støtter opp når han er hjemme i Norge. Hvem som blir best av han og Casper er umulig å si, mener Sørvald, som er stolt av at de to tar videregående skole ved NTG og Vang, samtidig som de hevder seg i tennis.

For Ruud betyr det lange dager. Etter en morgentrening med fokus på styrke og fysikk venter det ofte timer med skolearbeid, før han i 2,5 timer slår ballen over nettet på ettermiddagen, gjerne fulgt av uttøyning.

— Det er ca. fem timer hvor jeg er aktiv, sier han, og forteller om 250 reisedøgn i året og planer om opp mot 25 turneringer i år. Nå er han i spanske Alicante og trener.

I år vil han vinne en av juniorenes Grand Slam-turneringer, og spille seg inn blant de 500 beste på herrerankingen. På lengre sikt er planen å være topp 150 før han er 25. Alderssnittet blant de 100 beste er i dag 28 år.

— Det er alltid noen av ungdommene som klarer det. Det er vanskelig, men ikke umulig, sier Ruud.

Heller ikke når du kommer fra Norge.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: