Denne saken ble publisert før VM, 2. mars i år.

Torsdag skal hun realisere drømmer. Tiril Eckhoff fra Bærum skal gå for gull på sin egen hjemmebane. For ett år siden var denne dagen langt unna.

Lyst hår i en tykk flette, smil, en trillende latter, enlinjerne satt lett og øyne som møtte deg. Men det var ikke alle dager som var like lyse som luggen til Tiril Eckhoff i fjor.

For ett år siden rotet hun seg inn i idrettslivets mørkere sider.

Torsdag starter VM i skiskyting. Les deg opp før mesterskapet:

Arven etter Tora Berger

Sesongen hadde startet så bra. Tora Bergers arvtager var merkelappen mediene hengte på henne. Berger fra Dombås hadde sørget for å videreføre stolte norske skiskyttertradisjoner på jentesiden nesten alene de siste fem-seks årene. Nå hadde hun lagt opp. Vinterens største TV-idrett trengte en ny ledestjerne på kvinnesiden.

— Dere må være litt tålmodige. Husk på at Tora ble nesten 30 før hun begynte å vinne, sa Tiril Eckhoff, fortsatt bare 24 år gammel.

Men, som tidligere nevnt, det begynte så godt denne første sesongen uten Tora. Tiril Eckhoff vant sprinten da 2014/15-sesongen åpnet i Östersund. Lettelsen bredde seg hos publikum, journalister og skiskytterledere. Jo da, Norge hadde en arvtager klar. En som kunne glede de som bruker timevis i TV-stolen til å se svarte blinker falle, de som ønsket at pengene skulle rulle inn i forbundet, de på Marienlyst som teller seere etter hver fellesstart og sprint.

Hadde ingen glede lenger

Seieren i Östersund ble fulgt opp av flere pallplasseringer. Men så kom motgangen. Hun måtte forklare om og om igjen hvorfor hun ikke var der oppe som bestilt av det norske folk.

Tiril Eckhoff på den siste treningsleiren før VM på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

— Jeg synes ikke det var så rått lenger. Jeg hadde ikke sånn syk glede av skiskyting som jeg hadde hatt. Det ble så viktig at det ikke var gøy lenger, forteller hun om perioden fra slutten av januar og frem mot VM i Kontiolahti, forrige sesongs store mål.Hun forsto ikke helt hva som var galt. Hva det var som ikke fungerte.

— Det føltes som om å gå rundt i en boble av plast. Det føltes helt fjernt. Og jeg var helt fjern. Jeg var utkjørt. Mentalt utkjørt. Fysisk funket det greit, men jeg var bare totalt ferdig.

Psykologer staket ut kursen

Tiril Eckhoff måtte gjøre noe. Hjemme i Trondheim har jenta fra Fossum i Bærum en psykolog. I tillegg er tidligere fotballdommer og psykolog Tom Henning Øvrebø Olympiatoppens en støtte for skiskyttere som trenger litt tenkehjelp.

— Psykologen min i Trondheim skjønte sammenhengene. Det gjorde ikke jeg. Så nå vet jeg at jeg ikke skal gjøre samme om igjen. Nå har jeg vært gjennom en sånn nedtur en gang og jeg skal ikke gjøre det verre enn det er.

— Det har vært nyttig på så mange måter. Hvis jeg ikke hadde gått gjennom det jeg gikk gjennom i fjor på ettervinteren, hadde jeg ikke blitt så bevisst på hvordan jeg reagerer på andre mennesker, og hvordan folk kan ta energi fra meg, forteller hun.

Hele opplevelsen ble en leksjon i Tiril Eckhoff for Tiril Eckhoff.

— Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle kunne gå på en slik smell, og jeg har lært veldig mye om meg selv, og det er jeg veldig glad for.

Tårer og latter

Men selvinnsikt om hva som skjedde forrige vinter kommer ikke til å legge en demper på godt humør og den smittende latteren som hun ofte omgir seg med.

— Slapp av. Jeg kommer til å være meg selv. Jeg kommer til å grine på TV og jeg kommer til å si rare ting. Det skal ingen være bekymret over. Jeg klarer jo ikke å være så veldig mange andre enn meg selv.

Humøret er veldig bra for tiden, og Tiril Eckhoff er langt unna den nedturen hun hadde for ett år siden. Foto: Ingar Storfjell

Det gikk heller aldri så langt at hun tenkte at alternativet kunne være å legge opp som skiskytter i en alder av 24 år.— Jeg trives i hvert fall veldig godt nå og ser for meg en lang karrière.

De tunge stundene 12 måneder tilbake er et tilbakelagt stadium. På Beitostølen for en drøy uke siden var det lite som var igjen av tungsinnet fra februar 2015. — Livet er ganske mye bedre nå. Jeg føler jo at selv om jeg ikke har prestert så veldig bra i år, så føler jeg at jeg er langt mer stabil. Ikke minst mentalt. Jeg har det mye bedre med meg selv. Det er det viktigste. Jeg føler at jeg er blitt mer voksen, sier hun og ler.

Vil bli som “maskinen” Tora

Med ny kunnskap om hvordan livet som toppidrettsutøver egentlig fungerer, var det en sterkere Tiril Eckhoff som reiste til Östersund i desember i fjor. Og da ikke bare sterkere i hodet, men også fysisk. Hun er fortsatt den som Norge må stole på. Det er fortsatt hun som er Tora Bergers arvtager.

— Jeg har jo like lyst til å bli like bra som Tora en gang var. Hun var en maskin. Det hun gjorde de siste årene er helt sykt. Jeg tror ikke folk helt forstår hvor bra det var, sier hun.

Denne gangen er hun bedre forberedt på å bli sammenlignet med “dronningen” som skiskytterpresident Tore Bøygard titulerer Tora Berger. Fortsatt er hun ung (25 år gammel) og fortsatt minner hun journalister på om at Tora Berger var 26 år da hun vant sitt første verdenscuprenn og som 30-åring hadde hun bare tatt 12 av sine 28 verdenscupseiere.

— Jeg er utålmodig jeg også, sier Fossum-jenta.

Men nå er hun mer bevisst på hvordan hun skal bygge seg opp. Hvordan hun skal være tålmodig.

  • Vil du se hvordan løypene i Kollen er for skiskytterne. Vi fløy gjennom med drone og laget denne videoen:

VI HAR FULGT EMIL HEGLE SVENDSENS VEI MOT VM. HER ER ALLE MINIDOKUMENTARENE:

  • JANUAR: Det butter i mot, men alle har tro på gutten fra Trondheim (episode 4)

Etter noen tunge dager i Ruhpolding fikk vi de som lever sammen ham på turné hele sesongen om å vurdere hans VM-muligheter

  • DESEMBER: Den første konkurransen for sesongen (episode 3)

Hvordan det gikk da det første rennet i VM-sesongen gikk av stabelen.

  • NOVEMBER: Man må til høyden for å nå toppen. (episode 2)

Om treningshverdag på høydetrening i Val Senales.

  • SEPTEMBER: Det kan være ensomt å være toppidrettsutøver ( episode 1)

Om alle de treningsøktene som blir gjennomført stort sett alene. Svendsen på barmark i Kollen-anlegget.

Disse sakene har mange andre lest i dag: